Antakya Medeniyetler Korosu, dünyaya barış ve sevgi mesajı verdi
Antakya Medeniyetler Korosu, 16. Manavgat Uluslararası Barış Suyu Kültür, Sanat, Turizm ve Gençlik Festivali etkinliklerindeki konseriyle dünyaya sevg
Koronun, Manavgat Stadyumu'nda verdiği konserde seslendirdiği şarkı ve ilahiler, Manavgatlıları mest etti. Koro, söz yazarı Ayten Alpman'a ait olan Benim Memleketim şarkısı yoğun istek üzere ikinci kez seslendirdi. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen de koroyla birlikte şarkıyı seslendirdi. Sözen, konser bitiminde koro şefi Şeyda Koyaş'a bir buket çiçek ile festival anısına şilt takdim etti.
Sözen, yaptığı konuşmada, ilahi ve şarkılarla dünya barışına yaptığı katkılardan ötürü Antakya Medeniyetler Korosu'nu tebrik etti. 3 ilahi din ve farklı mezheplerden oluşan koronun, dünyaya en güzel şekilde barış ve sevgi mesajı verdiğini belirten Sözen, koronun aynı zamanda Anadolu topraklarında asırlardır farklı inanç gruplarına mensup kişilerin barış, kardeşlik, sevgi ve hoşgörü içinde yaşadığının göstergesi olduğunu kaydetti. Sözen, "Antakya Medeniyetler Korosu dünya barışı ve kardeşliğine çok büyük katkıda bulunuyor. Koro, Manavgat'ta verdiği konserle festivalin ana teması 'Barış suyuna bir damla da bizden' sözünü ileri taşıdı. Damla değil; adeta deniz derya ta kendisi oldu. Böylesine güzel bir gün yaşattıkları için hepsine teşekkür ediyorum. Yolları açık olsun" dedi.
Antakya Medeniyetler Korosu Derneği Başkanı Yılmaz Özfırat, koronun dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atila Koç'ın tavsiyeleri üzerine 2007 yılında kurulduğunu hatırlattı. Koroda 3 ilahin din ile 6 mezhep mensubunun bir arada bulunduğunu anlatan Yılmaz Özfırat, 120 kişilik ekiple konser verdiklerini söyledi. Özfırat, koroda Müslüman, Musevi, Hıristiyan ilahi din mensuplarının yanı sıra Alevi, Sünni, Ortodoks, Katolik, Ermeni ve Süryani cemaatlerine ait kişiler de bulunduğunu dile getirdi. Yurtiçi ve yurtdışında sayısız konserler verdiklerini ifade eden Özfırat, bunların en önemlisinin New York Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcileri ile Brüksel'de Avrupa Parlamentosu üyelerine verilen konser olduğunu anımsattı. Özfırat, "Koromuz yurtiçi ve yurtdışında katıldığımız her konserde büyük ilgi görüyor. Derneğimiz, dinler arası diyaloga en güzel örnek. Koromuzda 3 ilahi din ve 6 mezhep mensubu din adamı, rahibe, rahip, öğretmen, öğrenci ve esnaf bulunmaktadır. Kısacası koromuzda halkın ta kendisi var. Misyonumuz, Gazze Şeridi'nde konser vererek Filistin devlet başkanı ile İsrail devlet başkanını verdiğimiz konserde yan yana oturarak dünyaya barış mesajı vermelerini sağlamak. 'Bakın biz Türkiye'de bunu çok güzel başardık, siz niye başaramıyorsunuz?' demek istiyoruz" diye konuştu.
Koro şefi Şeyda Koyaş, ABD, Almanya, Danimarka, Hollanda, Belçika, Norveç, Kanada, Avusturya'da konser verirken çok heyecanladığını aktardı. Koyaş, koroda bulunanların dostluk ve kardeşlik içinde yaşadığını belirtti.
Koroda bulunan Musevi Azra Cenudioğlu, imam hatip lisesi öğrencisi Ahmet Gürbüz ve Hıristiyan Ortodoks bayan Betsi Büyükgazel, 3 ilahi dinin temsilcisi olarak bulunmaktan çok hoşnut olduklarının altını çizdi. Büyükgazel, dinler arası diyalogun önündeki en büyük duvarın 'ön yargı' olduğuna işaret etti. Dünyaca ünlü fizikçi Albert Einstein'ın, "Ön yargıları parçalamak, atomu parçalamaktan zor" sözünü hatırlatan Büyükgazel, Antalya Medeniyetler Korosu'nun ön yargıları yenmeye en güzel örnek olduğunu belirtti.
Antakya Medeniyetler Korosu, Antakya'ya dönmeden önce Antalya'nın Serik ilçesi Belek Beldesi'nde bulunan Dinler Bahçesi'ni de ziyaret edecek.