İhd'den Grizu Patlamasına 'Kaza Değil Cinayet' Tepkisi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi üyeleri, "cinayet" olarak nitelendirdikleri Zonguldak'taki maden ocağında yaşanan ölümlere tepki gösterdi.

İnönü Parkı'nda toplanan İHD Adana Şubesi üyeleri adına bir açıklama yapan Kemal Şahin, 17 Mayıs'ta meydana gelen grizu patlaması sonucu maden ocağının 30 maden işçisine mezar olduğunu kaydetti. Yaşanan olayı cinayet olarak algıladıklarını ifade eden Şahin, "Yaşananlar kader değildir. Yeraltı madenciliği, işçi sayısı başına düşen kaza ve ölüm sıralamasında bütün sektörlerin başında gelmektedir. Resmi verilere göre Türkiye işçi cinayetlerinde Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sırada yer almaktadır. Daha
önce meydana gelen patlamalarda uzmanların raporlarına göre yetersiz önlem ve aşırı kazanç hırsı nedeni ile iş cinayetleri oluşmuştur. Denetimden uzak, ilkel yöntemlerle üretim yapılan ocaklarda işçi sağlığı ve güvenliği yönünden gerekli önlemlerin alınmamasının taşeronlaştırmanın, kayıt dışı istihdamın, devletin denetim mekanizmalarının çalışmaması sonucu olarak bir kez daha insan yaşamı aşırı kazancın hırsına kurban edilmiştir" dedi.
Maden ocaklarının ölüm ocakları olduğunu dile getiren Şahin, gerekli önlemler alınmadığı için bu güne kadar 3 bin 500'ün üzerinde işçinin hayatını kaybettiğini iddia etti. Grup, açıklamanın ardından olaysız şekilde dağıldı.