Haşim Taçi, Erdoğan'a Kosova diplomasisi için teşekkür etti

Ankara'da dün temaslarda bulunan Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Kosova'nın Türkiye ile 'stratejik ortak' olarak çalıştığını söyledi. Taçi, Başbakan Recep Tayyip Erdo...



Ankara'da dün temaslarda bulunan Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Kosova'nın Türkiye ile "stratejik ortak" olarak çalıştığını söyledi.

Taçi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Libya, Yunanistan, Katar ve Azerbaycan liderleriyle yaptığı telefon görüşmeleri ve Kosova'nın tanınması yolundaki şahsi çabaları için teşekkür etti. Başbakan Erdoğan ile dün gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Taçi, Türkiye'ye, Kosova'yı ilk tanıyan ülke olduğu için teşekkür etti. Taçi, Türk hükümetinin başka ülkelerin de Kosova'yı tanıması yönündeki çabalarından memnuniyet duyduklarını bildirdi. Kosova Cumhuriyeti'ni bugüne dek 69 ülkenin tanıdığını ve Dünya Bankası gibi önemli kurumlara da üye olduklarını belirten Taçi, yabancı yatırımları çekecek çok iyi bir ortam hazırladıkları için gururlu olduklarını ifade ederek, Türk yatırımcılara Kosova'daki yatırımlarını artırmaları çağrısında bulundu: "Kosova, yeni imkanların ülkesidir."
Görüşmede Türkiye ile dört anlaşma imzalandığını kaydeden Taçi, diplomatik, ekonomik, kültürel ve savunma alanlarında daha kapsamlı ilişkiler kurulacağını belirtti. Kosova Başbakanı, Türkiye ile stratejik ortak olarak çalıştıklarını, imzalanan anlaşmaların da bunu teyit ettiğini, özellikle eğitim alanında işbirliğine gidileceğini ifade etti. Taçi, Prizren'de hem Arnavutça, hem Türkçe eğitim verecek bir üniversite kurulacağını kaydetti. Bu arada Kosova Cumhuriyeti'ni son dönemde art arda tanıyan Afrika ülkelerine, Somali Cumhuriyeti de eklendi. 2008'de Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı resmi olarak tanıyan ülke sayısı Somali ile birlikte 69'a yükseldi.

Zaman