Yukarı Karabağ'da sözde seçimlere Ankara ve Bakü'den sert tepki

Ermenistan işgali altında bulunan Azerbaycan toprakları Yukarı Karabağ'da 23 Mayıs Pazar günü parlamento seçimleri yapılacak. 20 yıla yakın süredir Er

Ermenistan işgali altında bulunan Azerbaycan toprakları Yukarı Karabağ'da 23 Mayıs Pazar günü parlamento seçimleri yapılacak. 20 yıla yakın süredir Ermenistan işgalindeki Yukarı Karabağ ve yedi çevre ilde devam ediyor. Mevcut durumun devamından yana hareket eden Erivan'ın, çözümden yana tavır almaması Ankara ve Bakü'nün tepkisine neden oluyor.

Yukarı Karabağ'ın sözde Cumhurbaşkanı Bako Sahakyan hafta sonunda gerçekleşecek parlamento seçimlerinin demokratik bir ortamda ve insan hakları ve sivil toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde gerçekleşeceğini söyledi. Ermeni haber ajanslarında yer alan bilgilere göre Sahakyan uluslararası kuruluşlardan bölgedeki seçimlerin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için de destek talebinde bulundu.

Azerbaycan Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Agşin Mehdiyev seçimlerin kınanması ve hukuk ihlallerin sonlandırılması için BM'ye çağrıda bulundu. Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin Ermenistan tarafından işgalinin sürdüğüne değinen Mehdiyev, "Ülkemde yaşayan her sekiz vatandaştan biri göçmen. 20 bin kişi hayatını kaybetti, 50 bin kişi yaralandı. 5 bin Azeri vatandaşı hala kayıp. Savaş esnasında dünyanın en büyük savaş suçları işlendi.. Ermenistan'ın bölgede işgalci olduğu uluslararası örgütler tarafından kabul edilmiştir. Yasal olmayan işgalci güçlerin bölgede gerçekleştireceği seçimlerin yasal sonuçlar doğurması mümkün değil... Bundan önceki sözde seçimlerde olduğu gibi BM'nin bu seçimleri de kınamasını bekliyoruz.." ifadelerine yer verdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da uluslararası hukuk göz ardı edilerek ve uluslararası toplumun aldığı kararların ve beklentilerin hilafına yapılacak seçimler bölgede mevcut durumun meşrulaştırılma çabası olarak değerlendirildi. Açıklamada, sözde parlamento seçimlerinin uluslararası hukuk kuralları, BM Güvenlik Konseyi kararları ve AGİT ilkelerinin açık ihlali niteliğinde olduğu kaydedildi.

YUKARI KARABAĞ İHTİLAFI KAFKASLAR'DA BARIŞIN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL

Yukarı Karabağ ihtilafının Güney Kafkasya'da barış, istikrar ve işbirliğinin önünde en önemli engel olduğu ifade edilen açıklamada şu değerlendirmeler yer aldı: "Yukarı Karabağ ihtilafı bölge ülkeleri arasında iyi komşuluk ve işbirliğine elverecek bir ortamın oluşturulmasını engellemektedir. Yukarı Karabağ sorununa ve Azerbaycan-Ermenistan ihtilafına barışçı çözüm bulunması amacıyla AGİT Minsk Süreci çerçevesinde görüşmelerin yoğun şekilde sürdüğü bir aşamada, işgal altındaki Yukarı Karabağ bölgesinde "Parlamento" seçimlerinin düzenlenmesinin barışçı çözüme yönelik çabaları olumsuz yönde etkileyecek bir girişim olduğu açıktır."

Azerbaycan toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarının yeni bir ihlali olarak görülen seçimleri kınayan Türkiye, uluslararası hukuk açısından herhangi bir bağlayıcılığı olmayacak seçimlerin sonuçlarını da tanımayacağını duyurdu.