Yelkovan kuşlarının sırrını Türk-Yunan işbirliği çözecek

Dünya Kuşları Koruma Kurumu'nun (BirdLife International) iki ortağı Doğa Derneği ve Yunan Ornitoloji Derneği, nesli tükenme tehlikesi yaşayan yelkovan kuşlarının göç maceralarını...



Dünya Kuşları Koruma Kurumu'nun (BirdLife International) iki ortağı Doğa Derneği ve Yunan Ornitoloji Derneği, nesli tükenme tehlikesi yaşayan yelkovan kuşlarının göç maceralarını izlemek üzere ortak bir proje gerçekleştiriyor.

Proje sayesinde üreme ve beslenme alanları büyük bir sır olan yelkovan kuşlarıyla ilgili kapsamlı verilere ulaşılacak.
Dünya Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından yapılan değerlendirmeye göre, nesli tehlike altına girmeye yakın (NT) olan yelkovan kuşlarının Türkiye'deki durumu bilinmiyor. Bir deniz kuşu olan yelkovan, Doğu ve Orta Akdeniz'e özgü bir tür. Türün üreme ve beslenme alanları büyük bir sır. Yunanistan, İtalya, Fransa, Tunus ve Malta'nın ıssız küçük adalarında yuvaladıkları, İstanbul Boğazı'nı kullanarak Karadeniz'e ulaştıkları, burada beslenip kışladıkları tahmin ediliyor.
Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Özge Balkız, bu bilgilerin doğrulanması için kuşun kullandığı alanlarda eş zamanlı gözlemler yapmak gerektiğini belirtiyor. Yunan Ornitoloji Derneği ile ortak çalışma yapmaya başladığını ifade eden Balkız, bu çalışmanın yelkovan kuşları üzerindeki sır perdesinin aralanması açısından önemli olduğunu dile getirdi.
Çalışmada, İstanbul Boğazı, Midilli ve Limni adalarında eş zamanlı sayımlar yapıldığını anlatan Balkız, "İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu uzmanları tarafından Boğaziçi'nde yapılan sayımda bir günde 25 binin üzerinde yelkovan tespit edildi. Midilli adasında yapılan gözlemlerde ise bir günde 14 binin üzerinde yelkovan sayıldı. Bu sonuçlar, her iki bölgenin de türün göçü için kritik öneme sahip olduğunu gösteriyor. Bu çalışma sayesinde bu alanların bugün sayısı 10 binin üzerinde olan Önemli Kuş Alanları (ÖKA) arasına girmesi sağlanacak." diye konuştu.
Bu projenin, Avrupa Birliği Life+ fonu ve İngiltere Kraliyet Kuşları Koruma Derneği (RSPB) tarafından desteklendiğini bildiren Özge Balkız, diğer Ege kuşlarının korunması için Yunan Ornitoloji Derneği ile birlikte çalışmaya devam etmeye karar verdiklerini sözlerine ekledi.

(CİHAN)

Zaman