Bankacıların 'tombul kedi' korkusunu bakan giderdi

Türk bankacılık sektöründe, oligopol yapının yeniden düzenlenmesiyle ilgili korkuyu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan giderdi. Bir bankanın çok faz...



Türk bankacılık sektöründe, oligopol yapının yeniden düzenlenmesiyle ilgili korkuyu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan giderdi.

Bir bankanın çok fazla büyümesini önlemeyi amaçlayan ve 'tombul kedilere' izin vermeyen düzenlemeler konusunda, sektör temsilcileri Babacan'ın sözleriyle rahatladı. Bakan Babacan, Ankara'da bir araya geldiği banka genel müdürlerine dünyada parmakla gösterilen bir sektörü zora, sıkıntıya sokacak bir adım atmayacaklarını söyledi. Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya gelen Babacan, toplantının basına kapalı bölümünde finans sektörü temsilcilerine yapacakları düzenlemelerin içeriği hakkında bilgi verdi. Toplantıya korkarak geldiklerini belirten Garanti Bankası Genel Müdürü, "Sayın Bakan'ım açıklamalarınızla bizi rahatlattınız." dedi. Toplantıda malî kural, dünya ekonomisindeki riskler, özel sektörün tahvil ihracı ve Avrupa Birliği'nin aldığı tedbirler gündeme gelirken bankacıların merakla bekledikleri oligopol yapıya ilişkin çalışmaya ise daha az değinildi.
Yaklaşık 3,5 saat süren toplantıda tek tek söz alan banka genel müdürleri, şikâyetlerini Bakan Babacan'a iletti. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Maliye Bakanlığı'nın vergi uygulamalarından duydukları rahatsızlığı dile getirerek, "Ne kadar vergi koyarlarsa koysunlar. En ağır vergi nereye koyulacaksa koyulsun ancak kesinlikle gri alan olmasın." şikâyetinde bulundu. Başkent'te Babacan ile bir araya gelen finans sektörü temsilcilerinin eleştirdiği bir diğer konu ise şube harçları oldu. Edinilen bilgilere göre Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, şube harçlarının kaldırılması gerektiğini ifade ederken Bakan Babacan, bu verginin kalıcı olduğunu ifade etti. Babacan, "Devletin gelire ihtiyacı var. Bu konuda geriye dönüş olmaz ancak 5-10 yıl sonra ne olur onu da bilemem." dedi.
Toplantının basına kapalı bölümünde dünya ekonomisindeki risklerin bitmediğini anlatan Babacan, "Avrupa Birliği 750 milyar Euro'luk tedbir açıkladı ancak maliye politikalarına ilişkin çıkış stratejileri belli değil. Tam olarak önümüz açıldı diyemem." dedi. Özel sektörün tahvil ihracı konusuna da değinen Babacan, er ya da geç bu konunun gündeme alınması gerektiğini kaydetti. Zamanlamanın önemine işaret eden Babacan'a göre bu konu daha rahat bir ortamda yapılmalı.
Gazetecilerin "Türk bankacılık sektöründe oligopol riski var mı?" sorusu üzerine Babacan, "Bizim amacımız sadece bugün, yarın değil, 5 sene, 10 sene sonrasına dönük bugünden neler yapabiliriz. Bir bakıma Türkiye'nin geleceğini daha sağlama alalım, başka ülkelerde yaşanmış sıkıntılı gelişmeler olmasın." dedi.
Babacan, Türk bankacılık sisteminin aktif toplamının 2010 Mart sonu itibarıyla 860 milyar liraya çıktığını, kredi hacminde de 50 milyar liralık bir artışın olduğunu vurguladı.

Zaman