Antalya, turizmden sonra eğitimde de marka olma peşinde

Antalya, turizm ve tarımdan sonra eğitimde de marka olmak için kolları sıvadı. Geleceğin bilim insanlarının yetişmesi için 250 gönüllü öğretmen 2 gün

Antalya, turizm ve tarımdan sonra eğitimde de marka olmak için kolları sıvadı. Geleceğin bilim insanlarının yetişmesi için 250 gönüllü öğretmen 2 gün boyunca önemli akademisyenlerden eğitim alacak. Öğretmenler okullarına dönünce bu bilgileri öğrencilerine aktaracak.

Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi ve TÜBA işbirliğiyle hazırlanan 'Antalya Bilim Eğitimi Çalıştayı' başladı. Muratpaşa Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli'ndeki çalıştaya Antalya ve ilçelerinde ilköğretim okullarında görev yapan 250 öğretmen katıldı. Çalıştaya gönüllü olarak katılan öğretmenlere 2 gün boyunca "Bilim nedir? Araştırma nedir? Soru sormak niye gereklidir? Araştırma yapmak için ne gereklidir?" gibi konular aktarılacak. Ünlü bilim insanlarının hayatlarından örnekler verilecek. Daha sonra da bilimin bir ülkenin gelişmesine, ekonomisine katkıları aktarılacak. Eğitim alan öğretmenler okullarına döndüklerinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatına ek olarak bilimsel konularda öğrencilerin ufkunu açacak. Bu yöntemle Türkiye'nin bu alanda eğitim almış, ileride bilimsel çalışmalarla adını duyuracak nesillere sahip olması amaçlanıyor.

Açılışta konuşan İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mehmet Karakaş, çalıştayı Antalya'da il eğitim başarısının artırılmasına yönelik yürüttükleri İlköğretim ve Lise Başarı Artırma Projesi (İLBAP) kapsamında düzenlediklerini söyledi. İLBAP'ın eğiticilerin de eğitilmesini kapsadığını belirten Karakaş, "Proje, Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi işbirliğiyle yürütülüyordu. Ancak bunu genişletelim, daha akademik düzeye taşıyalım istedik. Bilhassa ilköğretim çağındaki 3,4,5,6. sınıf öğrencilerinin bilim eğitimi noktasındaki ilgilerini artırmak, öğretmenlerin bu konudaki bilgi ve deneyimlerini artırarak vizyonlarını geliştirmek istiyoruz." dedi.

Karakaş, çalıştayın Antalya eğitimine yansımalarının ne olacağını ise şöyle izah etti: "Öğretmen arkadaşların ufkunu açan bir çalıştay bu. Derslerinde bakanlığın hazırladığı müfredatın dışında, öğrencilerin derse olan ilgisini nasıl artırabilirler, bilime nasıl ilgi uyandırabilirler noktasında, öğretmenlik formasyonun dışında güzellikler olacak burada. Sadece bu çalıştayla yetinmeyeceğiz. Öğretmenlerimiz ilçelerinde bir misyoner gibi çalışacak. Burada edindikleri bilgileri okullarındaki diğer öğretmenlere de aktaracak."

Gaziantep'in ardından davet aldıkları ikinci il olan Antalya'nın eğitim alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden TÜBA Başkanı Prof. Dr. Yücel Kanpolat, "Antalya büyüyen, gelişen, Türkiye'nin geleceğinde iddialı bir il. Hep bu turizm olmayacak. Gelecekte oteller eskiyecek, dünya muhtemelen ısınacak. O kadar ısınmış yerde Antalya'nın gözde olacağını düşünmek sorun gibi duruyor. Burada eğitimde iddialı olunabilir." diye konuştu.

Öğretmenlerin 2 gün boyunca ufuklarını açmaya çalışacaklarını kaydeden Kanpolat sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye genç bir nüfus. Bu nüfusun önü açık. Türkiye'nin büyümesi fena değil. Avrupa hep eksilerde giderken Türkiye 4,5-7 büyümeyi planlıyor. Bu önemlidir. Buna bilim insanlarının katkısı olur. Zaten, Türkiye böyle bir hesabın içinde. Bizim görevimiz de bunu biraz yaymak, insanlara anlatmak. Bir malı satmak için önce müşteriyi oluşturacaksınız. Bizim görevimiz müşteriyi oluşturmak."