Ünlü Türk ressamlarının eserleri okul koridorlarında sergilenecek

Düzce'de resim öğretmeni Mehmet Ali Avcı'nın girişimleriyle geliştirilen "Okullarda Kendi Kültürel Değerlerimizi Tanıma, Sahiplenme ve Koruma Projesi"

  Düzce ' de resim öğretmeni Mehmet Ali Avcı ' nın girişimleriyle geliştirilen " Okullarda Kendi Kültürel Değerlerimizi Tanıma , Sahiplenme ve Koruma Projesi " kapsamında Türk ressamlarının eserleri okul koridorlarında sergileniyor . Projeye ilk desteği veren Düzce Lisesi ' nin Müdürü Veysel Dişçi , " Kendi ressamlarımızı , eserlerini ve kültürümüzü tanımıyoruz . " dedi .

Düzce Lisesi Resim öğretmeni Mehmet Ali Avcı ' nın hazırladığı proje kapsamında resim sanatı alanında önemli tabloların dijital olarak prodüksiyonları hazırlandı . Projeyle okulların duvarlarına asılan ve altlarına ressamlarıyla ilgili kısa bilgilerin de yazıldığı tabloların öğrencilerin dikkatini çekmesi , farkındalık oluşturulması hedefleniyor .

Düzce Lisesi Müdürü Veysel Dişçi , Türk ressamların yeterince tanınmadığı belirterek , " Hemen , hemen hepimizin resim sanatı denildiğinde aklına Leonarda da Dinci , Van Gogh , Picasso gibi yabancı sanatçılar gelmekte . Bir tablo ismi istendiğinde ise Mona Lisa akla gelmektedir . Ama toplumumuzun büyük bir bölümü kendi sanatçısını ve ürettiği sanat eserlerini tanımaz . " dedi .

Türklerin gerek heykel , gerekse mimari ve resimsel anlamda tarih boyunca bir sürü eser bırakmış bir kültüre sahip olduğunu dile getiren Dişçi şöyle devam etti : " Mesela Osmanlı padişahlarının çoğunun hem kültürel , hem sanat ve bilim alanlarında çok yetkin olduğunu bilmemize rağmen resim alanında söz sahibi olduklarını çoğumuz bilmeyiz . Bu projede eserlerine yer vereceğimiz Osmanlı Padişahı Abdülmecit Efendi ' nin resim sanatında ne kadar yetkin bir isim olduğu görülecektir . "

ÜNLÜ RESSAMLARIN ESERLERİ KORİDORLARDA SERGİLENECEK

Düzce Lisesi koridorlarına proje kapsamında 20 eser asıldı . Nakkaş Sinan , Osmanlı Padişahı Abdülmecit Efendi ' nin eserleri , Şeker Ahmet Paşa ' nın tabloları , Hoca Ali Rıza ve öğrencisi Süleyman Seyyid ' in eserleri , Sanayi-i Nefise Mektebi ' nin kurucusu ve Oryantalist resim sanatının en önemli temsilcisi Osman Hamdi ' nin eserleri Atatürk portresi , Nuri İyem ' in tabloları , Turgut Zaim ' in Yörükler tablosu , Sami Yetik ' in eserleri , Fikret Mualla ve Burhan Doğançay ' ın eserleri okulun duvarlarını süsledi .

Projenin desteklenmesi gerektiğini kaydeden resim öğretmeni Mehmet Ali Avcı , " Bizler , kendimizi tanımıyoruz . Tanımadığımız gibi kendi milli değerlerimize ve milli kültürümüze uzak bir duruş sergileme yolunu seçiyoruz . Herkesin sanatını , sanatçısını tanırız da bizim sanatımız , bizim sanatçımıza gelince tanımayız . Gerek sanata ve sanatçıya verilen değerin azlığından , gerekse de biraz tembelliğimizden , okuma ve araştırma yönümüzün zayıflığından böyle bir gerçekliğe sahibiz . Bu proje ile kendi kültürünü ve sanatımızı tanıyarak , onu koruma bilincimizi geliştirecek , yaşamdan ve sanattan haz duyar hale geleceğiz . " dedi .

Projeyle öğrencilerin sanat ve sanatçısını tanıma fırsatı bularak , kendi milli kimliğini ve kültürünü sahipleneceğine inandığını kaydeden Avcı , " Öğrenciler , sanat ve sanat olaylarına ilgi duyacak ve duygusal anlamda gelişme kaydedecektir . Sanatı tanıyabilecek ve sanat eserlerini kümelendirecektir . Doğanın gözlemlenmesi sonucu yapılan resimlere bakarak haz duyacak ve bu haz onu doğayı koruyan , inceleyen ve doğaya değer veren biri yapacaktır . İki ya da daha çok formdan sanat ilkelerine göre kompozisyonlar oluşturma bilincini geliştirecektir . Tüm bu gerçeklikler göz önüne alındığında projemizin desteklenmesi gerektiğine inanıyorum . " açıklamasında bulundu .