Kazakistan, Kırgızistan'da siyasi istikrar sağlanıncaya kadar sınırı kapalı tutacak

Kazakistan'ın tek taraflı olarak Kırgızistan ile olan sınır kapısının 42 gündür kapalı tutması her iki ülkenin ekonomisini sıkıntıya sokuyor. Kazakist

  Kazakistan ' ın tek taraflı olarak Kırgızistan ile olan sınır kapısının 42 gündür kapalı tutması her iki ülkenin ekonomisini sıkıntıya sokuyor . Kazakistan Sınır Güvenliği Hizmeti Müdürü Bulat Kırgızbayev ' in açıklamasına göre , Kırgızistan ' daki siyasi iktidarın sağlanması takdirinde sınır kapıların açılacağı , aksi halde kapalı kalacağını kaydetti .

Kırgızbayev Orta Asya ülkelerinde siyasi istikrarın devam etmesi sınır güvenliğini de rahatlatacağını aksi halde kendilerini tedirgin ettiklerini söyledi . Sınır kapılarının ek güvenlik ve tertip ile kontrol altına alındığını kaydeden Kırgızbayev , ülkenin bir an önce istikrarına kavuşacağını inandığını belirtti .

Kazakistan Dışişleri Bakanlığının geçtiğimiz gün yaptığı açıklamasında , Astana sınır kapısının açılması için girişimlerde bulunulduğunu kaydetmişti .

Öte yandan Kırgızistan Geçici Hükumet Başkanı Roza Otunbayeva ile Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ' in görüşmesi esnasında Kazakistan taraf tek taraflı olarak kapattığı gümrük kapılarını 11 Mayıs tarihinde açılması kararlaştırılmıştı . Kapalı kalan sınır kapısı Kırgızistan ' ın tarım ürünlerininde ihraç olmadığı için fiyat düşüşü , Kazakistan ' da ise fiyat artışı gözlendiği kaydediliyor .