Erdoğan: Yüzyıllardır 'anne Türkler geliyor' diyen Batılılara seslendi: Sevgiyi büyütmek için geliyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yüzyıllardır 'anne Türkler geliyor' diyen Batılı toplumlara biz bugün, 'Evet Türkler geliyor: Sevgiyi büyütmek için, d

  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , " Yüzyıllardır ' anne Türkler geliyor ' diyen Batılı toplumlara biz bugün , ' Evet Türkler geliyor : Sevgiyi büyütmek için , dayanışmayı yüceltmek için , kardeşliği pekiştirmek için , işbirliğini geliştirmek için Türkler geliyor ' diyoruz . " şeklinde konuştu .

İspanya ' nın başkenti Madrid ' deki Avrupa Üniversitesi ' nden fahri doktora alan Erdoğan , burada yaptığı konuşmada doktoranın şahsından çok Türkiye ile İspanya arasında hızla gelişen dostluğu payelendirdiğini vurguladı . Akdeniz ' in en doğusunda ve en batısında yer alan iki ülke arasında tarihte sıcak çarpışmaların yapıldığı anlar da olduğunu hatırlatan Erdoğan , bu çatışmalara farklı bir açıdan bakarak kaynaşmanın ve kültürel alışverişe yaptığı katkıların da görülebileceğini söyledi .

11 . yüzyılda başlayan Haçlı seferlerinde Haçlı ordusunun zaman zaman Rumlar , Ermeniler ve Yahudilerle de çatıştığını hatırlatan Erdoğan , bu seferlerin Müslüman Hıristiyan çatışması olduğu tezinin ileride ciddi biçimde sorgulanacağını kaydetti . Geleceğin geçmişte kaynaklanan önyargılar ve husumetler yerine dostluk , paylaşım , sevgi ve kardeşlik üzerine inşa edilmesi gerektiğine dikkat çeken Erdoğan , Türkiye ' nin girişimiyle başlatılan Medeniyetler İttifakı Projesi ' ne dikkat çekti . Erdoğan , şöyle devam etti : " Tarihte birçok şey anlatılırdı , bize de söylerlerdi . Anne Türkler geliyor ' diyen Batılı toplumlara biz bugün , ' Evet Türkler geliyor : Sevgiyi büyütmek için , dayanışmayı yüceltmek için , kardeşliği pekiştirmek için , işbirliğini geliştirmek için Türkler geliyor ' diyoruz . "

Batı deyince emperyalist anlayışların değil ; evrensel değerlerin , AB ile somutlaşan ortaklık ruhunun ve paylaşım kültürünün anlaşılması gerektiğini belirten Erdoğan , İspanya ' nın da bu hissiyatı paylaştığını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi . Erdoğan , iki ülkeyi Medeniyetler İttifakı projesine yöneltenin bu yeni paradigma ve ezber bozan bu yeni bakış açısı olduğunu söyledi .

İttifak ' ın Dostlar Grubu ' ndaki üye sayısının 120 ' ye ulaştığını hatırlatan Erdoğan , iki hafta sonra Brezilya ' da İttifakın üçüncü forumunun gerçekleştireceğini belirterek , " Üçüncü forum İtifak ' ın Latin Amerika ve Karayip ülkelerince daha yakından tanınması için eşsiz bir fırsat sunacak . " dedi .

DOĞU ' NUN İTHAM EDİLMESİ , TERÖRÜN AMACINA ULAŞTIĞINI GÖSTERİR

Tarih boyunca büyütülen önyargıların artık aşılması gerektiğini söyleyen Erdoğan , " Kitle iletişiminin bu kadar yaygınlaşması ve hızlanması önyargıları büyütmekte değil , tam tersine gerçeklerle yüzleşmekte kullanılmalı . Küreselleşme ayrımcılığı ve farklılıkları değil , benzerlikleri öne çıkarmalı . " dedi .

Terörün insanlık dışı olduğuna dikkat çeken Erdoğan , şöyle devam etti : " Dolayısıyla insan ait olan vasıfları taşıyamaz . İnsanlığın erdemini ihtiva eden kimliklerle terör ifade edilemez . Bu acı olaylardan yola çıkarak bir inancın , bir dinin , kültürün , mezhebin , hatta daha da büyük bir genellemeyle Doğu ' nun itham edilmesi , terörün amacına ulaştığını gösterir . Çünkü terör , propagandasının yapıldığı oranda güçlüdür . "

" Antisemitizm ne kadar insanlık dışıysa İslamofobi de o kadar insanlık dışıdır . " diyen Erdoğan , Medeniyetler İttifakı ' nın bu tür uzaklaşmaların , kamplaşmaların insanlığa fayda getirmeyeceği gerçeğinden hareketle yoluna devam ettiğini söyledi . Erdoğan , iki büyük medeniyet temsilcisi Türkiye ve İspanya ' nın bu zorlu yolu kararlılıkla yürüyerek ezberleri bozmaya devam edeceğini dile getirdi .