KCK soruşturmasıyla ilgili gizlilik kararının kaldırılması istendi

Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, KCK soruşturmasıyla ilgili davanın en kısa sürede açılmasını ve dosya üzerindeki gizlilik kararının bir an

Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, KCK soruşturmasıyla ilgili davanın en kısa sürede açılmasını ve dosya üzerindeki gizlilik kararının bir an önce kaldırılmasını istedi.

Aktar, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Beştaş ve Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Aktar, basın toplantısında, müvekkillerinin ne ile suçlandıklarını ve hangi delillerle tutuklu bulunduklarını bilmediklerini belirtti. Tutuklamanın yaklaşık 14 aydır sürdüğünü ve tedbir olma niteliğini aştığını öne süren Aktar, şunları söyledi:

"Ciddi biçimde artık tutuklamanın tedbir olmaktan çıkıp cezalandırmaya dönüştüğünü bütün kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Dosyada bir gizlilik kararı var. Bu karar nedeniyle delilleri öğrenme şansına sahip değiliz. 14 aylık bir sürede davanın açılmaması bu dosyanın bir ceza soruşturmasının ötesinde ciddi siyasal bir amacın güdüldüğü, siyasetçilerin ciddi biçimde rehin tutulduğu inancı bizde ve kamuoyunda güçlenmektedir. Bu davanın en kısa sürede açılmasını dosya üzerindeki gizlilik kararının kaldırılmasını istiyoruz."

BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Beştaş da KCK soruşturmasının partilerine yönelik ciddi bir tasfiye sürecinin parçası olduğunu savundu. Aktar, KCK soruşturması kapsamında BDP üyesi yönetici ve belediye başkanı bin 582 tutuklu bulunduğunu kaydetti. Avukat Reyhan Yalçındağ da şimdiye kadar davanın açılmamasıyla AİHM'de koruma altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini iddia etti.

Sözleşmenin ilgili maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle birkaç ay önce dosyayı AİHM'e götürdüklerini ifade eden Yalçındağ, "Tutuklama tarihleri farklı oldukları için davayı gruplar halinde AİHM'ye götürüyoruz. AİHM'de bir süreç başlamıştır." sözlerini kaydetti.