Kaymakamlık SYDV yardımlara puanlama sistemi getirdi, Türkiye'ye örnek oldu

Konya'nın merkez Selçuklu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı(SYDV) yardım talep edenler için puanlama sistemi getirdi. Yardım talep ed

  Konya ' nın merkez Selçuklu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ( SYDV ) yardım talep edenler için puanlama sistemi getirdi . Yardım talep eden ailenin , oturduğu evin türü , kira miktarı , çocuk sayısı , çocukların eğitim gördükleri okul türleri gibi birçok kategoride puan veriliyor . Aldığı puana göre aileye yardım verilip verilmemesi ve yardımın miktarı belirleniyor . Uygulamanın diğer şehirlerde de uygulanmasının planlandığı öğrenildi .

Selçuklu Kaymakamlığı , SYDV ' de yeni bir modele geçti . Türkiye ' de ilk kez uygulanan sistem sayesinde ailelere aldıkları puana göre yardım yapılıyor . Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan puanlama cetvelinde ailelere birçok soru yöneltiliyor . Her ay yaklaşık 5 bin kişinin yardım aldığı Selçuklu ' da kaymakamlığın hayata geçirdiği sistem sayesinde haksız yardımların önüne geçilmesi planlanıyor .

Selçuklu Kaymakamı Ali Rıza Çalışır , yeni sistem sayesinde ailelere verilecek yardımların miktarının daha sistematik bir şekilde yapılacağını ifade etti . Kaymakam Çalışır , hayata geçirilen uygulama ile ilgili şu bilgileri verdi : " Sosyal Yardımlaşma Vakfı ' ndan nakdi yardım talebinde bulunan vatandaşlarımız için puanlama sistemini getirdik . Bu sistemde bir ailenin tüm bilgilerini ortaya koyacağız . Örneğin ailenin kaç çocuğu var? Bu çocukların eğitim gördükleri okul türleri neler? Yine bu aileler apartmanda mı yoksa müstakil bir evde mi oturuyor? Kira miktarı ne kadar? Önce bunları belirleyeceğiz . Ardından bu cevaplara göre puanlama yapacağız . Ailenin çocuğu Konya ' da bir üniversitede okuyorsa 5 puan , Ankara ya da İstanbul gibi bir büyük ilde okuyor ise 8 puan alacak . Yine bu öğrencinin okuduğu bölümün türüne göre de ekstra puanlar alacak . Kirada oturduğu ev apartman ise -3 puan alacak , müstakil evde kirada oturuyor ise 1 puan alacak . Tüm bu puanlar toplanacak . Ona göre yardım yapılacak . " dedi .

Türkiye ' nin 41 ilinden daha büyük nüfusa sahip olan Selçuklu ilçesinde her ay yaklaşık 4 ile 5 bin civarında kişinin yardım talebinde bulunduğu bilgisini veren Kaymakam Ali Rıza Çalışır , 8 bin aileye ise kömür yardımında bulunulduğunu aktardı .

İki ay önce hayata geçen uygulamanın Türkiye ' de bir ilk olduğu ve ülke genelinde yaygınlaştırılmasının planlandığı öğrenildi .