Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde Örnek Toplu İş Sözleşmesi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 312 kamu çalışanı memuru kapsayan toplu iş sözleşmesini Tüm Bel Sen ile imzaladı

  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 312 kamu çalışanı memuru kapsayan toplu iş sözleşmesini Tüm Bel Sen ile imzaladı . Türkiye ' de memur sendikası ile toplu sözleşme imzalayan tek Büyükşehir Belediyesi ' nde çalışan memurlar her ay 10 TL ' yi açlık ve yoksullukla mücadeleye ayırdı .
Burhan Karadeniz Cep Sineması ' nda yapılan Toplu Sözleşme imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir , Tüm Bel Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara , KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek , KESK MYK üyesi Songül Morsümbül , Tüm Bel Sen Genel Sekreteri İzzettin Alpergin ve Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Edip Yaşar ile belediyede çalışan memurlar katıldı . İlk önce söz alan Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Edip Yaşar , Türkiye ' de hakların kullanılması konusunda halen engellemelerin bulunduğunu ifade etti .
Yaşar , Anayasa değişikliğinde hakların kullanımının önünün açılmasını umduklarını kaydederek , " Ancak maalesef yeni Anayasa ' da bunu göremedik " dedi .
Tüm Bel Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara , " Toplu sözleşmeyi sadece çalışanların cebine girecek bir miktar para olarak algılamamak gerekiyor " diyerek sözleşmenin 1980 sonrası kamu emekçilerinin sendikal haklar ve özgürlükler mücadelesinin çok önemli bir kazanımı olduğunu ifade etti . Baykara , " Vermiş olduğumuz hukuki mücadele bugün burada bu imza için yeterli olmadı . Çok önemli süreçlerden geçtik . Biz bu haklarla alanlara çıkıp gaz bombası yedik . Yediğimiz her gaz , bizlere bu masalarda toplu sözleşme
olarak geri döndü . Salt hukuki bir mücadelenin sonucu olarak algılarsak eksik algılarız " diye konuştu .
Anayasa paketine değinen Baykara , paketteki toplu sözleşme maddesinin yanıltıcı olduğunu iddia etti . Baykara , " Bunu her yerde çok büyük bir onurla ifade ediyoruz . Son günlerde İzmir ' deki ilçelerde toplu sözleşmelerimizi tamamladık . İstanbul Büyükşehir Belediyesi ' nde çok büyük mücadele süreci başlattık . Orada da verdiğimiz tek örnek Diyarbakır . Bu yüzden Sayın Baydemir ' e bize böyle bir savunu hakkını verdiği için teşekkür ediyoruz " ifadelerini kullandı .
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir büyükşehir belediyeleri arasında bir ilke imza attıklarını bildirerek , " Bu sözleşme aynı zamanda DİSKİ Genel Müdürlüğü ve GABB yani üç büyük örgüt adına imzalanan bir sözleşmedir . Bu nedenle üç ilke imza atmıştır " diye konuştu .
" Temennim Diyarbakır ' ın bu manada ilkler içinden çıkmasıdır . Yani buna diğer illerin belediyelerinin eklenmesidir " diyen Baydemir bu manada yürüttükleri çabayı haklı bulduğunu söyledi . Gerek 90 ' lı yıllarda gerekse 2000 ' den sonraki yıllarda kamu emekçilerinin sendikal haklar ve özgürlükler temelinde yürüttüğü mücadelenin neredeyse tümünün tanığı olduklarını ifade eden Baydemir , " Bunun yanı sıra mağduruyuz , sanığıyız . Halen sanığı olmaya devam diyoruz . Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilgili mesai
arkadaşım bu sözleşmeyi imzaladıkları için yargılamaları devam ediyor . Şüphesiz ki , biz bunu sendikal hakkın bir vazgeçilmezi olarak görüyoruz " şeklinde konuştu .
Toplu sözleşmeyi uluslararası çalışma örgütlerinin ve uluslararası mevzuatın da bir gereği olarak gördüklerini ifade eden Baydemir , " Eğer ortada gurur duyulacak bir vizyon varsa , o vizyon benim şahsımın değil , Diyarbakır halkınındır . O halk böylesi bir yönetimi ortaya çıkarttı . Ben de onları kutlamak istiyorum " dedi .
Sözleşmenin içeriği bakımından sendikanın sosyal sorumluluğa öncülük etmesi nedeniyle bir farklılığının olduğunu belirten Baydemir şunları söyledi :
" Kentimiz çok zor ve zahmetli yıllar yaşadı ve o süreçten de geçiyor . Nüfusumuzun önemli bir kısmı maalesef işsiz ve yoksul bir biçimde yaşamını sürdürüyor . Dolayısıyla bu kentte çalışabiliyor olmak açıkçası bir avantaj . Dolayısıyla hal böyleyken varsıl nüfusun , en azından düzenli geliri olan nüfusun hiçbir geliri olmayan nüfusumuzla dayanışması şarttır . Aksi takdirde bu kentin sosyal yüklerini kaldırmak çok ama çok zahmetli olacaktır . Hatta kimi yerlerde büyük handikaplarla da karşı karşıya kalacağız .
Tam da bu noktada belediyemiz , sendikamız Sarmaşık Derneği ve Gıda Bankası ' yla tabiri caizse centilmenlik sözleşmesi imzaladı . Ve her bir mesai arkadaşımdan sembolik de olsa 10 TL her ay düzenli olarak Sarmaşık Derneği ' ne akacak . Dernek üzerinden de gıda ve eğitim yardımı olarak maddi imkanları kısıtlı olan insanlarımıza bir dayanışma ağını bu sözleşmeyle garanti altına almış bulunmaktayız . Aynı zamanda bu sosyal sorumluluk çabası umut ediyorum ki , bütün kentimize ve sendikalarımıza örnek olur . 30 yılın
yaralarını sarmaya çalışıyoruz . Bunun haklı onur ve gururu bütün mesai arkadaşlarımındır . "
Konuşmaların ardından Baydemir ve Baykara toplu sözleşmeyi imzaladı .