Ergenekon’u Yargıtay’a götürmek için ilk adım - POLİTİKA

Cihaner’in Yargıtay 11. Ceza’daki ‘sahtecilik’ davasında mahkeme, Ergenekon’la ilgili tüm dosyaları istedi. Erzurum hakimleri için suç duyurusu yaptı



Cihaner’in Yargıtay 11. Ceza’daki ‘sahtecilik’ davasında mahkeme, Ergenekon’la ilgili tüm dosyaları istedi. Erzurum hakimleri için suç duyurusu yaptı

LÜTFİ KAPLAN ANKARA

rzincan Ergenekon tutuklu sanığı Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in  ‘’görevi kötüye kullanma’’, ‘’evrakta sahtecilik’’ ve ‘’imar kirliliğine neden olmak’’ suçlarından Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nde yargılandığı davaya dün devam edildi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, ilginç bir gerekçeyle Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Daire, Erzincan Ergenekon dosyası ile İrtica İle Mücadele Eylem Planı ile ilgili hazırlanan Ergenekon ana davasının 4. iddianamesini ‘birleştirme’ kararı beklenmeden tüm ekleriyle birlikte istedi.

YARGITAY’IN GÜLEN KARARI İLE SAVUNMA

Dünkü duruşmada savunma yapan Erzincan Başsavcısı Cihaner, İsmailağa ve Fethullah Gülen cemaati soruşturmalarını Adalet bakanlığı ve Erzurum Özel Yetkili Savcılarından gizlediği iddiası için “böyle bir şey söz konusu değil” dedi. Kendisini Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun Gülen hakkında açılan ‘tek kişilik terör örgütü’ davasıyla ilgili beraat kararındaki “Cemaatin cebir, şiddet ve silah kullanmadığı” tespiti ile savunan Cihaner, bu nedenle de Gülen Cemaati ile ilgiyi yürütülecek soruşturmanın, Özel yetkili Cumhuriyet savcılarının görev alanına girmediğini ileri sürdü. Cihaner adliye lojmanlarına yaptırılan imara aykırı kameriyenin de belediye izniyle yapıldığını iddia etti.

BAKANLIĞA ŞİKAYET, HSYK’YA BİLGİ

Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, özel yetkili Erzurum 2.Ağır Ceza Mahkemesi’den istenen dosyanın gönderilmediğini, ancak mahkemeden gönderilen faksta, duruşma kayıtlarını içeren 2 CD’nin APS ile gönderildiğinin kendilerine bildirildiğini belirtti. Söz alan Cihaner’in avukatı Turgut Kazan, faks metniyle gönderilen bilgilendirme yazısının suç olduğunu, mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker de “Dosyanın gönderilmemesi, cevabi yazının nezaket ve yazışma kurallarına aykırı olması nedeniyle Erzurum 2. Ağır ceza heyeti hakkında Adalet Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi” dedi. Ülker, konu hakkında HSYK’ya da bilgi verilmesine karar verildiğini de söyledi.

Tüm dosyaları bana gönderin

Başkan Ersan  Ülker, Erzurum 2. Ağır Ceza’dan Cihaner dosyasını, aralarında fiili irtibat bulunduğu gerekçesiyle birleştirilmesi talep edilen Ergenekon 4. İddianamesi ve tüm eklerini, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce birleştirme konusunda bir karar verilmesi beklenmeksizin, duruşma gününden önce gecikmeye mahal bırakmayacak şekilde, ivedilekle ve bir kurye görevlendirilerek anılan mahkemelerden getirtilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasına karar verildi” dedi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, İstanbul’daki Dursun Çiçek imzalı dava ile Erzurum’da yürüyen Cihaner dosyasından ayrı olarak, Erzurum ve Erzincan’a yürüyen ilgili tüm soruşturma sonuçlarını da istedi. Daire, Cihaner hakkındaki görevsizlik kararına ilişkin iddianame, İsmailağa ve Fethullah Gülen Cematine ilişkin soruşturma sonuçlarını da istedi. Yargıtay 11. Ceza, Cihaner’in gelecek duruşmada “mutlak surette hazır bulundurulmasına” karar vererek, duruşmayı 28 Mayıs’a tarihe erteledi.

VİP sanık!

Elleri kelepçeli olarak cezaevi ring aracıyla Erzurum’dan Ankara’ya gitmeyi reddettiği için ilk duruşmaya katılmayan Başsavcı İlhan Cihaner, VİP salonundan geçirilerek uçakla getirildiği Ankara’da savunmasını yaptı. Küçük bir grup da Yargıtay binası önünde Cihaner lehine pankartlarla gösteri yaptı.

YARSAV tam kadro

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nde görülen İlhan Cihaner davasının dünkü duruşmasına eşi Muhteber Cihaner, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, YARSAV Yönetim Kurulu üyeleri, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Sincan Hakimi Osman Kaçmaz, Ergenekon sanığı Perinçek’in eşi Şule Perinçek ile bazı hakim ve savcılar izlemek üzere katıldı.

Başkan Ülker’den yönlendiren soru

Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, duruşmada sanığa sık sık ön ismiyle “İlhan” ve samimiyet ifadesi içerir biçimde “sen” diye hitap etti. Ülker, Cihaner’i yönlendirme anlamı taşıyabilecek şekilde “Hakkında, sanki İsmailağa diye bir cemaat yokmuş da senin soyut olarak soruşturmayı başlattığın iddiası var, öyle bir şey yok değil mi” diye sordu. Cihaner, İsmailağa diye bir cemaatin varlığının somut olduğunu, dinlemeye takıldığını anlattı.

Kurtarma operasyonu internette

Yargıtay 8. Daire üyesi Hamdi Yaver Aktan ile İlhan Cihaner’in yargılandığı Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker arasında geçtiği iddia edilen bir görüşmenin ses kayıtları internete düştü. Konuşmada Erzincan Ergenekon sanığı 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in ifade vermeye niye gitmediğinden, Başsavcı Cihaner’in davasının Yargıtay’a alınıp üzerinin nasıl kapatılacağına kadar şok konuşmalar geçiyor.

Eser Ülker, dünkü duruşma sonrasında gazetecilerin ses kaydını  hatırlatarak, diğer kişinin kendisi mi olduğu yönündeki sorusunu “Bilmiyorum, okumadım” diye cevap verdi. İşte o konuşmadan satır başları:

ORGENERAL BERK’E NE DEDİ?

• Dedim ki duruşmaya yetişemezsin. Şimdi bir rapor al dedim, istirahatli ya bir görev çıkarttır. ‘Ben dedi söylerim görev de çıkartırım.’ Bizimkini iyi tutuyor Genelkurmay. Rahatlatmak istiyorlar.

CİHANER NASIL KURTULUR?

• Zaman kalmadı bu hafta orası bir karar verecek. Ben o zamana kadar Başsavcımla (Cihaner) da görüşeyim. İnşallah gücü yetecektir. Bu davayı buraya (Yargıtay’ı kastediyor) getirdik mi biz bu davayı bitiririz.

ERZURUM’A BASKI YAPARIM

• Şimde Erzincan duruşmayı sırnaştırabilir mi 3-5 güne... HSYK bağımsız hareket etmese bunları bitirmiştik. Zaten ben de duruşmaya gideceğim. Baskı uygulayacağız mahkemeye. (...) Yapacak bir şey yok İlhan (Cihaner) 14 Mayıs’a kadar yatacak. 14 Mayıs’ta dosya gelir.

• Bu süreçte eğer bir sıkıntı olursa uyuşmazlığa gideriz. (...) Götüremeyiz. (...) Uyuşmazlıktan geçmez kemikleşirse sıkıntı çıkar. Kötü olabilir hepsini tahliye edeceğiz.

 

Star Gazete