Süheyl Batum: Anayasa değişikliği için 'toplum sözleşmesi' şart

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum, Anayasa değişikliği için "toplum sözleşmesi" sağlanması gerektiğini söyl

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum, Anayasa değişikliği için "toplum sözleşmesi" sağlanması gerektiğini söyledi.

Uludağ Üniversitesi'nde düzenlenen Bahar Şenlikleri kapsamındaki söyleşide öğrencilerle bir araya gelen Batum, Türkiye'nin anayasayı değiştirecek birikime sahip olduğunu ancak toplumsal mutabakatın sağlanmasının gerektiğini dile getirdi. Ergenekon davası sanıklarından Uludağ Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran da Süheyl Batum'un söyleşisini ön sıralardan takip etti.

Anayasaların her derde deva metinler olmadığının altını çizen Prof. Dr. Batum, "Bir anayasa yapalım da bütün dertlerden kurtulalım, yok böyle bir şey. Böyle bir anayasa keşfedilmedi daha dünyada. Bize anayasanın değişmesini istemiyor musunuz? Demek ki siz darbecisiniz denilmekte." ifadesini kullandı.

Süheyl Batum, ekonomik, kültürel, siyasal sistem ile ülkedeki gelenek, hukuk anlayışı, birey devlet ilişkisi ve siyasal partilerin işleyişi gibi değerleri göz önüne almadan yapılacak anayasanın anlam ifade etmeyeceğini kaydetti.

Türkiye'nin anayasayı değiştirebilecek birikime sahip olduğunun altını çizen Batum, bu birikimden yararlanılması gerektiğine dikkat çekti. Toplumun bütün kesimlerinin fikirlerinin alınması ve toplum sözleşmesinin sağlanmasının esas olduğuna değinen Süheyl Batum, "Toplum sözleşmesi son 35 yılda çok büyük önem kazandı. Dünyada tek bir ülkede Türkiye'de yapılan anayasa gibi düzenleme yapıldığının örneğini versinler, ben onlara inanacağım." dedi.

Anayasa taslağında 3 asıl maddenin bulunduğuna dikkat çeken Batum, diğer 27 maddenin bunları süslemek ve örtmek için konulduğunu iddia etti. Anayasa paketinin referanduma gideceğini hatırlatan Batum, pakete karşı çıkanların Ergenekoncu olarak adlandırıldığını savundu.

"BAYKAL İÇİN 21 GÜN BEKLEYEN SAVCILAR, ARINÇ İÇİN HEMEN HAREKETE GEÇTİ"

Konuşmasında Ergenekon davasını da eleştiren Süheyl Batum, şöyle konuştu: "Bizim savcılarda Ergenekoncu bulma konusunda çok hevesli. Baykal'a suikast ihbarında bulunulmuş, hemen polise gitmişler. 21 gün beklemiş polis. Gerek duymamış bir yere gitmeye. Ama aynı emniyet 'Abi 2 tane şuanda asker var, Bülent Arınç'a suikast yapacaklar' ihbarını alınca hemen harekete geçti. Baykal için 21 gün hiç bir şey yapmayan birimler, isimsiz ihbarla hemen harekete geçti ve iki kişiyi yakaladı. Arkasından daha büyük ihbar alındı ve bir arabada suikast silahları var, arabada bir aşçı bir bahçıvan çıktı. Bundan etkilenen savcımız ise kozmik odayı uzun süre aradı."