Sivas'ta Brugada Sendromlu Hastaya Kalp Pili Takıldı

Dünya üzerinde çok az sayıda insanda görülen Brugada Sendromu hastalığını geçiren Mesut Yiğit'e kalp pili takıldı.

Sivas'ta Brugada Sendromlu Hastaya Kalp Pili Takıldı
Kardiyoloji uzmanı Dr. Alim Erdem ile Dr. Osman Can Yontar, hastalığın az kişide görülüyor olması ile toplumda ritim bozukluğu, çarpıntı ve gibi şikayetlerin önemsenmediğini bu tür belirtilerin ölümle sonuçlanacak hastalıklar olabileceği ve o yüzden halkın daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.
300 bin kişide bir görülen Brugada Sendromu hastalığı olan ve Sivas'ta bu sendromu taşıyan tek aile olan Yiğit Ailesinde 32 yaşındaki Mesut Yiğit'e iki gün önce başarılı bir operasyon ile kalp pili takıldığını söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Alim Erdem hastalık hakkında bilgi vererek, "Brugada Sendromu, kalp içindeki elektriksel uyarıların iletilmesi ile ilgili ani kalp ölümlerine yol açan bir hastalıktır. İlk olarak 1992 yılında Brugada Kardeşler tarafından tanımlanmıştır. Genetik geçiş özelliğine sahip olan bir hastalıktır ve aile fertlerinin hepsinde görülür" şeklinde konuştu.
Dr. Erdem hastalığın dünyada çok az sayıda görüldüğünü belirterek, "32 yaşında genç bir hastamız olan Mesut bey Brugada Sendromu adlı ailesel geçiş özelliğine sahip bir kalp hastalığı riski taşıyor. Bu hastalık dünya ailesel anlamda çok az sayıda kişide görülüyor. Ve bu hastalığın en kötü tarafı çok genç yasta ani kalben ölüm dediğimiz durumlarla karşılaşabiliyorlar. Bu hastamız Brugada Sendromunun en üst seviyesindeki riski taşıyor" dedi.
Hastalığın tedavisinde sadece özel kalp pilinin kalbe takılması olduğunu dile getiren Erdem, "Pil takma işlemi ile kalbin çok hızlı çalışması ve ritim bozukluğuna yönelik gelişebilecek durumları dengelemek ve ani tedavi etmek gerektiğinde de elektriksel bir şok vererek normal ritme çevirmek gibi özelliklere sahip. Bu anlamda da mesut numune hastanesinde bu şekilde yapılan ilk vaka olma özelliği taşıyor. Kendisine iki gün önce pil taktık. Şuan herhangi bir sıkıntısı yok. Tedavinin cevabını aldık yarın taburcu edeceğiz. Bu anlamda hastalığının hem Sivas'ta sadece ailesinde görülmesi ve hem de bu hastalığın erken yaşta fark edilip tedavi edilmesi çok önemli bir kısmı oluşturuyor. Bu anlamda da mesut başarılı bir tedavi görmüştür" şeklinde konuştu.
Dünyada çok az sayıda insanda görülen hastalığı taşıyan ve kalp pili takılan Mesut Yiğit ise sağlığının iyi olduğunu belirterek, "Ben şuan çok rahatım. Göğüs ağrım yok, çarpıntım yok şuan çok iyiyim ameliyattan önce sürekli göğüs ağrım ve çarpıntım oluyordu. Çok şiddetli ağrılarım oluyordu. Ama şuan bu bahsettiklerimden hiçbirisi yok çok iyiyim" dedi.
Toplumun bu tür durumlara karşı duyarlı olmaları gerektiğini dile getiren Dr. Erdem "Ben özellikle ailesinde erken yaşta ölümlerin yaşandığı insanların dikkatlerini çekmek istiyorum. Onların kesinlikle bir kalp doktoru ile kardiyoloji uzmanına muayene olmaları gerekiyor. Çünkü bu bir aile bozukluğudur sonuçta. Ailesel bir ölüm hikayesi var sonuçta. Bu konunun atlanmaması açısından dikkatli olmaları gerektiğine inanıyorum" dedi.
Tedavi gören bir diğer hasta 60 yaşındaki Yusuf Genç ise daha önce bypass ameliyatı olup damarları değiştirilmiş ve her türlü ilacı kullanmasına rağmen kalbindeki ritim bozukluğu düzelmemiş. Yapılan operasyonun ardından kalbine pil takıldıktan sonra durumunun çok iyi olduğunu söyleyen Genç gözyaşları içinde, "Numune hastanesine geldim. Bana buradaki doktorlar pil takılması gerektiğini söylediler. İki gün önce pil takıldı. Şu an ki durumum çok iyi. Önceden üç basamak çıkınca çarpıntım oluyordu. Bugün ise rahatlıkla merdivenleri çıkıyorum. Şuan yerimde duramıyorum içimden koşmak geliyor. Adeta uçmak istiyorum" dedi.
Hastalığın tedavisinde kullanılan kalp pilinin yaklaşık 25 bin TL olduğu ve tamamının devlet tarafından karşılandığı belirtildi.