Samsunlu Aşıklardan Birlik Mesajı

Samsun'da, Türkçe'nin resmi dil olarak kabul edilişinin 733. Yılı dolayısıyla düzenlenen "Geleneksel 7. Aşıklar Şöleni"nde sahneye çıkan aşıklar izleyenleri mest ettiler.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Türkçe Kulübü üyesi öğrenciler tarafından, Türkçe'nin resmi dil olarak kabul edilişinin 733. yılı dolayısıyla "Geleneksel 7. Aşıklar Şöleni" düzenlendi. OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan şölene Kayserili aşık Kul Mustafa, Kahraman Maraşlı aşık Mesuli, Samsunlu aşıklar Erdemli, Sancak, Obalı ve Yavuz konuk oldu. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, öğretim üyeleri ve öğrencilerin izlediği şölende konuşma yapan OMÜ Türkçe Kulübü Danışmanı Yrd. Doç. Dr.
Bekir Şişman, aşıklık geleneğini ve kimlere aşık denildiğini anlattı. Şişman, "Farklı tarihi, coğrafi ve kültürel bağlamda adına ozan, şaman, baskı, cirav, akın, halk şairi denilen oluşturucu ve icracı tiplerin tarihi süreçte meydana getirdikleri kültürel oluşumun Anadolu'daki adıdır. Bu geleneğin temsilcileri olan aşıklar ise sazı söze koşan, gerçek yada hayali bir sevgilinin ardından diyar diyar gezen, kültür taşıyıcılığı yapan gittikleri yerlerde halk hikayeleri anlatıp atışmalar icra eden, dili güzel
kullanan, zaman zaman ulaklık görevi üstlenen sanatçı tiplerdir. Bu tipin ilk örnekleri ise ozanlardır" dedi.
Konuşmanın ardından aşıklar sahneye çıktı. Söyledikleri türkü ve şiirlerle birlik mesajı veren aşıklar, birbirleriyle de atışmayı ihmal etmediler. Atışmalarda neşeli dakikalar yaşanırken, aşıklar seslendirdikleri türkü ve şiirlerde birlik ve beraberlik teması üzerinde durdu.