Islah edilmeyen dere, Ağrı'nın altyapısını felç etti

Ağrı'da önceki gece başlayan ve sabaha kadar etkisini sürdüren yağışın sele dönüştü. Şehir merkezinden geçen Murat Nehri ile Taşlıçay Deresi taştı. Oluşan taşkın s...



Ağrı'da önceki gece başlayan ve sabaha kadar etkisini sürdüren yağışın sele dönüştü. Şehir merkezinden geçen Murat Nehri ile Taşlıçay Deresi taştı.

Oluşan taşkın sebebiyle Fırat, Yüzüncüyıl ve Gazi mahallelerinde 3 bin kadar ev, ahır ve işyerini su bastı. Şehrin elektrik, içme suyu, telefon ve kanalizasyon altyapısı çöktü. Felaket nedeniyle şehre giriş ve çıkışlar geçici olarak durdurulurken, il merkezinde okullar 3 gün tatil edildi. Doğubayazıt ilçesinde ise sağanak yağıştan dolayı meydana gelen göçüğün altında kalan bir kız çocuğu hayatını kaybetti.
Ağrı Belediye Başkanı Hasan Arslan, Fırat, Yüzüncüyıl ile Gazi Mahallesi'nde yaklaşık 3 bin evin selden zarar gördüğünü söyledi. Su baskınlarıyla birlikte belediye ekiplerinin yüzlerce insanı iş makineleri ile kurtardığını belirten Arslan, "Hâlâ yüzlerce kişi kurtarılmayı bekliyor. DSİ, Taşlıçay Deresi'nin ıslahını yapmadığı için bu sıkıntıları yaşıyoruz. Kent merkezindeki elektrik, telefon, içme suyu ve kanalizasyon altyapısı çöktü." dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ağrı'da selin oluşturduğu mağduriyetlerin acilen giderilmesini isteyerek, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'ya yardım talimatı verdi. Sel felaketindeki zararın karşılanması için 1 milyon TL, Ağrı Valiliği'ne gönderildi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ da Başbakanlık'a ait özel Ata uçağıyla Erzurum'a gitti. Bakanlar ve beraberindeki Ağrı milletvekilleri, buradan karayoluyla Ağrı'ya geçti. Sel baskınları ile ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Sel baskınlarından sonra genelde ben de o bölgelere geçiyorum. Çünkü özellikle şehir şebeke suları ve vatandaşların kullandığı diğer sulardaki hijyenle ilgili meseleyi yakından takibe alıyoruz. Ankara'da bu konuyla ilgili 3 halk sağlığı uzmanı bugün Ağrı'ya intikal etmiş olacak." diye konuştu.
Ağrı Vali Vekili Murat Güven ise sel felaketinde Ağrı kent merkezinde herhangi bir can kaybının olmadığını söyledi. Vali Vekili Güven, Doğubayazıt ilçesine bağlı Esnemez köyünde sağanak yağış nedeniyle bir evin çökmesi sonucu 13 yaşındaki Gamze Gündüz'ün hayatını kaybettiğini açıkladı. Güven, gece saatlerinde etkili olan sağanak yağış sonucu bir köprünün kullanılamaz hale geldiğini ifade ederek, bu yüzden Fırat Mahallesi yolunun ulaşıma kapandığını belirtti. Ağrı-Tutak karayolunun da Murat Nehri'nin taşması nedeniyle kapandığını anlatan Güven, valilikte kriz masası kurulduğunu ifade etti. Güven, sel nedeniyle okullara ait yurt ve pansiyonları vatandaşların hizmetine açtıklarını vurguladı. Sel sonrası Kızılay da Yüzüncüyıl Mahallesi'ne 2'si mutfak 12'si barınma amaçlı 14 çadır kurdu.
Öte yandan Erzurum'un Karaçoban ilçesinde etkili olan dolu ve sağanak yağış nedeniyle 50 küçükbaş hayvan telef oldu. İlçe merkezindeki araçların camlarının kırıldığı yağış hayatı felç etti. Kars'ın Sarıkamış ilçesinde aralıklarla etkili olan yağmurun ardından da toprak damlı 2 ev ve 70 ahır çöktü.

Zaman