İç Anadolu Perakendecilik Konferansı Konya'da gerçekleştirildi

İç Anadolu Perakendecilik Konferansı Konya'da gerçekleştirildi. Sektörün dünü ve bugününü masaya yatıran perakendeciler krizi fırsata dönüştüren şirk

İç Anadolu Perakendecilik Konferansı Konya'da gerçekleştirildi. Sektörün dünü ve bugününü masaya yatıran perakendeciler krizi fırsata dönüştüren şirket yönetcilerinin tecrübelerini paylaştı.

Rixos Otel'de yapılan konferansın açılış konuşmasını yapan Türkiye perakendeciler Fedarasyonu Başkan Yardımcısı Turan Özbahçeci, 2000 yılı itibariyle sektörde yeni bir sürecin başladığını söyledi. 2006 yılının perakendeciler için bir dönüm noktası olduğunu anımsatan Özbahçeci, 10 adet dernek ve güçlü b ir fedarasyon ile perakendecilerin sesi olmaya devam ettiklerinin altını çizdi. Başkan Yardımcısı özbahçeci, "Türkiye'nin 1980-90 yıllar dan sonra dünya markalarını giriş yapması ile bakkaliyeler toplantıcılıktan yerel zincirlerle birlikte market oluşumlara doğru yöneldi. Bu sürecin çok iyi bir çalışma ve büyüme hızı ile devam etti.Ben değil biz olmak için uğraştık. Konfederasyon olarak 2010 yılı itibariyle enerji sektörüne de girdik. Krizi fırsat bilip 300 yeni şirket kurduk. Kriz bize blanço okumayı, şirketlerimizi daha iyi tanımayı öğretti. 2010 yılında aile şirketlerinin parçalanmaması için çalıştık. İşimize yatırım yapmayı ve yoğunlaşmayı öğrendik." dedi.

"ZAMAN DEĞİŞTİ ARTIK DAHA FAZLA ÇALIŞMAK GEREKİYOR"

Real Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Sinem Türüng ise, günümüzde satın almaların ve birleşmelerin arttığını söyledi. Sektörün artan nüfus ile birlikte büyük bir rekabet içine girdiğine değinen Türüng, gıda güvenliğinin, insanların istek ve taleplerinin değiştiğinin altını çizdi. Değişen demografik yapıların yanında, Avurpa da nufüs gittikçe yaşlandığını aktaran Sinem Türüng, perakendecilerin alışverişli hem keyifli hale getirmek hem de sepet ağırlığını artırmak için daha fazla çalışması gerektiğini dile getirdi. En fazla rekabetin olduğu sektörün perakendecilik olduğunu bildiren Türüng, "Artık öyle bir zamanda yaşıyoruz ki, boşanmış kişileri, yaşlıları, çocukları düşünmek ve ona göre üretim yapmak durumundayız. Sağlıklı yaşam ve spor günümüzde büyük önem kazandı. Yine gıda güvenliği günümüzün vazgeçilmezleri arasına girdi. İnsanlar çocuklarına oyuncak alırken kansorejen malzeme olup olmadığına bile bakıyor. Alışverişte keyif almak ve zaman geçirmek istiyor. İlk çıktığında çok ciddi miktarda ödemenin yapıldığı teknolojik cihazlar artık herkes tarafından kullanılabiliyor. Tüketici veridiği değer kadar hizmet almak istiyor." ifadesini kullandı. Yapılan konuşmaların ardından krizi fırsata çevirerek yerel iken ulusal marka haline gelen şirketlerin yöneticileri konferansa katılanlarla tecrübelerini paylaştı. Perakende Konferansları'nda perakendecilik sektöründe değişen vizyonlara ve ihtiyaçlara çözüm üreten yolları masaya yatırıldı.