733. Türk Dil Bayramı Kutlamaları

Karaman'da bu yıl 733.'sü kutlanan Türk Dil Bayramı etkinlikleri, "Gençliğin Türkçe Kurultayı" ile devam etti.

Piri Reis Kültür Merkezi'nde gerçekleşen kurultaya Karaman Valisi Fatih Şahin, AK Parti Karaman Milletvekilleri Lütfi Elvan ile Mevlüt Akgün, MHP Karaman Milletvekili Dr. Hasan Çalış, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ve üniversite öğrencileri katıldı.
Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, kurultayın açılışında yaptığı konuşmada, Karaman'ın yeryüzünde Türkçe'nin en güzel konuşulduğu alan olduğunu söyledi. Bu değerlendirmede bir abartı olmadığını kaydeden Başkan Uğurlu, "Tarihte bazı şehirler tarihe takdim edilirler. Bazı şehirler ise kendilerini tarihe takdim etme haysiyetine sahiptir. Karaman bu ikinci guruptaki şehirlerden birisidir" dedi.
Başkan Uğurlu, bir şehri yönetmenin sadece o şehrin çöpünü toplamak anlamına gelmediğini belirterek, "Çağdaş belediyecilik şehirlerin yönetilmesine bir takım boyutlar eklemiştir. Kültür boyutunu eksik bırakıyorsanız meselenin yüzde 70'ini boş bırakmış oluyorsunuz. Biz bundan hareketle bu kentin kültürüne bir yol haritası çizmek gayretleri içerisindeyiz. Bu nedenle Türk Dil Bayramını bilimsel toplantılarla, kültürel programlarla kutlama kararı aldık. Gençliğin, Türkçe kurultayı da bu çalışmalardan biri"
diye konuştu.
MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış ise, Türkçenin önemini gören Karamanoğlu Mehmet Bey'in bir ferman yayınlamak zorunda kaldığını hatırlatarak, "Bu ferman öyle önemli ki, bugün Karaman olarak onun fermanının önemi ışığında bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Yaptığımız işi küçümsemeyelim. Bugün dünyada sanayide, kültürde var olmak istiyorsak, ticaret yapmak istiyorsak, güçlü olmak istiyorsak dilimize sahip çıkmak zorundayız" şeklinde konuştu.
AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün de, Türkçe'nin bugün dünyanın en çok konuşulan dilleri arasından yer almasında Karamanoğlu Mehmet Bey'in dil duyarlılığının büyük pay sahibi olduğunu kaydetti.
AK Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvan da kurultaya katılan üniversite öğrencilerine seslenerek, "Sizler bizlerin teminatlarısınız. Sizler gibi duyarlı gençlerimiz olmasa özellikle gelişmiş ülkelerin yaşadıkları sıkıntıları bizlerde yaşarız. Eğer bugün Türkiye gelişen bir ülke, parlayan bir yıldız olarak görülüyorsa sizin gibi gençlerin bunda rolü büyük. Bugün dünyada 400 milyon kişi Türkçe konuşuyor olsa bile Türkçemizin bilimde sanatta hakim bir dil olduğunu söylemek mümkün değil. Bunun için
çalışmamız lazım. Bilim adamlarımızın çaba göstermesi lazım. Ben 1915 yılında yazılmış bir Anayasa maddesini anlayamıyorum. Sizler 40 sene önce yazılmış bir makaleyi okurken zorlanıyorsunuz. Bu sıkıntıları aşmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.
Açılış konuşmalarının ardından kurultaya geçildi. Kurultay'da 29 üniversitesinden gelen 150 üniversite öğrencisi Türkçe'nin kullanımıyla ilgili, 'Medya ve Dil', 'Gençliğin Dil Sorunları', 'Türkçe'nin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri' konularını tartışacak.