733. Türk Dil Bayramı Etkinlikleri başladı

Karaman'da 733. Türk Dil Bayramı Etkinlikleri, Türkçeyi resmi dil ilan eden Karamanoğlu Mehmet Bey'in Ermenek ilçesindeki türbesinde düzenlenen törenl

Karaman'da 733. Türk Dil Bayramı Etkinlikleri, Türkçeyi resmi dil ilan eden Karamanoğlu Mehmet Bey'in Ermenek ilçesindeki türbesinde düzenlenen törenlerle başladı.

Törene Karaman Valisi Fatih Şahin, Eski Devlet Bakanı Fikret Ünlü, AK Parti Karaman milletvekilleri Lütfi Elvan ve Mevlüt Akgün, MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış, Karaman Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Ermenek Belediye Başkanı Necati Akpınar ve vatandaşlar katıldı.

Türbenin ziyaret edilmesinin ardından Balkusan köyünde düzenlenen törenlere geçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından öğrenciler tarafından yöresel halk oyunları sergilendi.

Karamanoğlu Mehmetbey'in 13 Mayıs 1277'de Türkçeyi korumak amacıyla yayınladığı ünlü fermanın at üzerinde temsili olarak okunmasından sonra protokol konuşmaları yapıldı.

"DİLİMİZE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ"

Buradaki törende bir konuşma yapan Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, ''Bugün dünyada sanayide, kültürde var olmak istiyorsak, ticaret yapmak istiyorsak, güçlü olmak istiyorsak dilimize sahip çıkmak zorundayız. Türkçe bu gün eğer dünyanın en çok konuşulan dillerinden biriyse, bunda Karamanoğlu Mehmet Bey gibi dil duyarlılığına sahip, millet olma bilincine vakıf bir insanın katkısı büyüktür. Karaman, bu gün bu tarihi misyonunu devam ettirmek için kendi çapında kutlamalar yapıyor.'' dedi.

Karaman Belediyesi'nin organizasyonunda her sene coşkuyla kutlanan Türk Dil Bayramı bu yıl üç aşamalı olarak kutlanacak.

Kutlamaların ikinci aşaması 21–27 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Programın içeriğinde, devlet protokolünün halkla buluşması (Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, milletvekilleri, Türk Cumhuriyetlerin temsilcileri), Türkçe Müzesi'nin açılışı, ödül töreni, çocuklara yönelik etkinlikler, sergiler ve halk konserleri yer alıyor.

Gençliğin Türkçe Kurultayı programlarının çok geniş bir katılımla yapılması planlanıyor. "Medya ve Dil", "Gençliğin Dil Sorunları", "Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri" ve "Türkçe Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlar" başlıklı konferanslar düzenlenecek.