Tacikistan'daki sel felaketinin zararı 209 milyon dolar

Tacikistan'da başkent Duşanbe'nin 200 kilometre güneyindeki Kulyab kentinde şiddetli yağış nedeniyle meydana gelen su baskını ve sel felaketi, büyük m

Tacikistan'da başkent Duşanbe'nin 200 kilometre güneyindeki Kulyab kentinde şiddetli yağış nedeniyle meydana gelen su baskını ve sel felaketi, büyük maddi hasara yol açtı. Sel felaketi sonucunda 22 kişinin öldüğü, 200 kişinin yaralandığı ve çok sayıda kayıp olduğu kaydedildi.

8-9 Mayıs tarihlerinde Rusya'da çeşitli temaslarda bulunan Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, ülkesine döner dönmez bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, ülkenin Hatlon ve Soğd vilayetlerinde yaşanan doğal afetin zararlarının ortadan kaldırılmasına ilişkin konular ele alındı.

Toplantıda, doğal afet sonucunda 22 kişinin öldüğü, 200 kişinin yaralandığı ve 50'den fazla kişiden ise haber alınamadığı kaydedildi. Ayrıca, bu felaketin başta Hatlon bölgesindeki Kulyab kenti olmak üzere 12 kentte büyük hasara yol açtığı ve 2 bin evin hasar gördüğü, 30 köprünün kullanılmaz hale geldiği belirtildi.

Toplantıda konuşan Devlet Başkanı Rahman, doğal afette yakınlarını kaybeden vatandaşlarına taziye dileklerini ileterek, sel mağdurlarına gereken yardımı esirgemeyeceklerini söyledi. Rahman, ilk hesaplamalara göre maddi hasarın 900 milyon somoni (yaklaşık 209 milyon dolar) olduğunu kaydederek, bu yıl içerisinde meydana gelen doğal afetlerin büyük maddi hasara neden olduğunu belirtti.

Rahman, "Bu yılın başından beri meydana gelen doğal afetlerin yol açtığı maddi zarar 2,5 milyar somoni'yi (570 milyon dolar) buldu. Son felakette sel mağdurlarına yardımlarını esirgemeyen Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov ve 201. Rus üssü askerlerine çok müteşekkiriz." diye konuştu.

Rahman ilgili devlet yetkililerinden hasarın ortadan kaldırılması için devletin bütün imkanlarının seferber edilmesi konusunda talimat verdi.

Sel felaketi bölgesinde Başbakan Yardımcısı Murodali Alimardon başkanlığında özel komisyon grubu çalışmalarda bulunuyor. Başbakan Yardımcısı Murodali Alimardon'un verdiği bilgilere göre, Kulyab kentinin tamamen hasar gördüğünü, 19 okul, 12 hasatne, 80 köprü, 531 kilometre otoyol, 109 kilometre elektrik hattı ve 20 bin hektar tarım alanının kullanılmaz hale geldiği belirtildi.

Bu arada, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Tacikistan mevkidaşı Rahman'a sel felaketi dolaysıyla taziye mesajı gönderdi. Mesajında, su baskını ve sel felaketinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı dileklerinde bulundu.