Şanlıurfa ile Çek Cumhuriyeti, ekonomik işbirliği köprüsü kuruyor
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, Avrupa İşletmeler Ağı GAPSUN-I Projesi çerçevesinde, KOBİ'lere yönelik eğitim ve işbirliği etkinliklerine devam edi
Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Vaclav Hubinger ve Büyükelçilik Ekonomi Müsteşarı Hana Havlova, Şanlıurfa'da resmi temaslarda bulundu.
Şanlıurfalı KOBİ temsilcileri ile Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda bir araya gelen Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Vaclav Hubinger ve Büyükelçilik Ekonomi Müsteşarı Hana Havlova, Türkiye-Çek Cumhuriyeti arasındaki mevcut ticaret hacmine ilişkin özet bilgi sundu.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, toplantı öncesi GAP bölgesinde üretilen ürünlerin yetiştirilmesi ve pazarlanması konusunda Çek Cumhuriyeti ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını dile getirdi. "Bizim tarımsal ürünleri bölgeye sunabiliriz. Sizin ürünlerinizi de bölgeye sunabiliriz." diyen ŞUTSO Başkanı Ertekin, Şanlıurfa'da Türklerin, Arapların ve Kürtlerin iç içe kardeşçe yaşadığını, hiç birinin diğeriyle bir sorunu bulunmadığını vurguladı.
Ertekin, komşu ülkelerin dillerini yöre halkının bilmesinin de ticarette bir avantaj olduğunu ifade etti. Ertekin, Çek Cumhuriyeti ile ticarette iş birliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.
Türkiye-Çek Cumhuriyeti arasındaki mevcut yatırımların aktarıldığı ŞUTSO'daki toplantıda konuşan Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Vaclav Hubinger de 6 haftadır Türkiye'de bulunduğunu ifade etti. Hubinger, "İstanbul'dan sonra geldiğim ikinci şehir Urfa oldu. Şu an Türkçe öğrenmeye çalışıyorum. Bir dahaki gelişimde sizlerle Türkçe konuşmaya çalışacağım." dedi.
Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin çok yavaş ilerlediğini dile getiren Hubinger, Çek Cumhuriyeti olarak Türkiye'nin AB üyeliğine yürekten destek verdiklerini söyledi. Türkiye'nin, AB ekonomisine entegre olduğunu aktaran Hubinger, Çek Cumhuriyeti ekonomisinin açık bir ekonomi olduğunun altını çizdi.
Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini, ancak nüfuslarının 10 milyon olduğu için bu konuda seslerinin fazla duyulmadığını hatırlatan Hubinger, "Türkiye ile ekonomik işbirliği yapabiliriz. Biz güneş enerjisine şu aşamada sıcak bakmıyoruz. Çünkü güneş enerjisi projelerinin 50 yıllık bir ömrü bulunuyor. 50 yıl sonra paneller, sistem tamamen çöpe atılıyor. Bu yüzden güneş enerjisine sıcak bakmıyoruz." ifadelerini kullandı.