Karabük'te Engelliler Haftası Kutlamaları

10-16 Mayıs Engelliler Haftası Karabükte çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Hafta boyunca her gün bir özür grubunun sorunları ele alınarak bunların üretici duruma nasıl getirileceği konuları işlenecek.

Karabük'te Engelliler Haftası nedeniyle ilk tören Atatürk Anıtı'nda gerçekleştirildi. Buradaki törene Vali Nurullah Çakır, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Ufuk Nayır, Karabük Belediye Başkan Vekili Metin Başkaya, Vali Yardımcısı Halil Canavar, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, engelli vatandaşlar ve aileleri ile öğrenciler katıldı. Engellilere yönelik derneklerin temsilcilerinin Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başlayan programda bir konuşma yapan Sakatlar Derneği Başkanı Muhittin Yılmaz, Birleşmiş Milletlerin 1981 yılında 10-16 Mayıs tarihleri arasını Engelliler Haftası olarak ilan ettiğini belirterek, "Hafta boyunca her gün bir özür grubunun sorunları ele alınarak bunların üretici duruma nasıl getirileceği konusunun üzerinde durulur. Şöyle ki, 10 Mayıs Sakatlar Haftası'nın başlaması ve tüm engellilere genel bakış, 11 Mayıs, Görme Engelliler Günü, 12 Mayıs, İşitme ve Konuşma Engelliler Günü, 13 Mayıs, Ortopedik (Bedensel) Engelliler Günü, 14 Mayıs, Zeka ve Ruhsal Engelliler Günü, 15 Mayıs, Güçsüz, Yaşlı ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar Günü ve 16 Mayıs, Engelliler Haftası'nın Değerlendirilmesi Çalışmaları ve kapanıştır. Bu hafta boyunca okullarda ve basın yayın kuruluşları vasıtası ile toplumumuza ve öğrencilere engellilerle ilgili bilgiler verilmekte, onların sorunları ve çözüm yolları hakkında yol gösterilmektedir" dedi.
Karabük Valisi Nurullah Çakır da, Karabük'ün il ölçeğinde ilk defa bir iradeyi ortaya koyduğunu ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı ile beraber Özürlü Veri Tabanı Projesine kavuştuğunu söyledi. Çakır, "Engellilerimize yönelik çağdaş yaşam normlarını yakalama anlamında Sayın Cumhurbaşkanımız ve eşlerinin himayesinde, Sayın Başbakanımız ve kabine nezdinde yapılan mevzuat çalışmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Geçtiğimiz yıl şunu öngörmüştük, elimizde özürlü envanteri olmadan elimizdeki durum ne onu bilmeden herhangi bir işlem yapabilmemiz mümkün değildir. Karabük il ölçeğinde ilk defa bir iradeyi ortaya koydu ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı ile beraber Özürlü Veri Tabanı Projesine kavuştu. Bugün gelebilen özürlü bireylerimiz burada ama gelemeyen özürlü arkadaşlarımız var. Evinde sadece Internet ile dünyaya bağlanabilen ya da sadece evin penceresinden dışarıyı görebildiği kadar görebilen veya göremeyen birçok yönüyle engellimiz var. Hepsini kavrayabilmemiz için bizim önce elimizdeki envanterin ne olduğunu bilmemiz gerekiyordu. Bu anlamda Özürlü Envanteri Projesi bizim için çok önemliydi ve bunu başarı ile tamamlamak üzereyiz. Daha sonra bu envanter verilerine göre engellilerimize yönelik daha sağlıklı ve verimli projeler geliştirebileceğiz. Önümüzdeki yaz sezonunda 20 engellimizle beraber, ülke genelindeki şair ve yazarlarımızla birlikte şiir, edebiyat ve öykü atölyesi açıyoruz. Engellilerimize yönelik daha öncesinde yapılan ve bundan sonra yapılması planlanan bütün bu çalışmalar, Karabük'ün topyekun engelli bireylerine açmış olduğu kucağın göstergesidir. Onları himaye etmeye anlamında ortaya koyduğu iradenin göstergesidir. Bu irade bundan sonra da artarak devam edecektir. Ben hepinizin haftasını kutluyorum" dedi.
Atatürk Anıtı'ndaki törenlerin ardından kutlamalar 5000 Evler Yaşama Sevinci İlköğretim Okulu'nda devam etti. Buradaki programa ise Vali Nurullah Çakır ve eşi Cemile Çakır, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Beşler, engelli öğrenciler ve aileleri katıldı. Düzenlenen programda öğrencilerin hazırladıkları gösteriler izleyenler tarafından büyük alkış aldı.