İngiltere'de koalisyon görüşmeleri sona yaklaştı

İngiltere'de Perşembe günü yapılan seçimlerin ardından yaşanan belirsizlik bugün çözülüyor. Kilit parti konumundaki Liberal Demokratlar, bugün kurulacak koalisyonun büyük ortağın...



İngiltere'de Perşembe günü yapılan seçimlerin ardından yaşanan belirsizlik bugün çözülüyor. Kilit parti konumundaki Liberal Demokratlar, bugün kurulacak koalisyonun büyük ortağının hangi parti olacağına karar verecek.

Seçimlerden hiçbir partinin çoğunluğu sağlayamadan çıkması, partileri koalisyon görüşmeleri harekete geçirmişti. Muhafazakarlar ile görüşen ancak kesin bir anlaşmaya varamayan Liberal Demokrat Partisi, bugün ya 'İşçi Partisi' diyecek ya da Muhafazakarları tercih edecek.
Ancak Muhafazakarlardan Liberal Demokrat Partisi'ne tepki var. Seçimden sonra günlerce Muhafazakarlar ile koalisyon görüşmeleri yapan Liberal Demokrat Partililerin aynı zamanda İşçi Partisi lideri Gordon Brown ile de gizli görüştükleri ortaya çıktı. İkili oynadığı gerekçesiyle eleştirilen Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg, bugün son kararını vereceklerini açıkladı.
Liberaller, kendi taleplerine en yakın parti ile koalisyon yapmayı hedefliyor. Liberal Demokratların istekleri arasında seçim sisteminin değişmesi, kabineye 7 Liberal Demokrat Partili üyesinin alınması, eğitim sisteminin değişmesi gibi talepler yer alıyor.
Anayasaya göre İngiltere'de yarına kadar hükümeti kimin kuracağı konusunun netleşmesi gerekiyor. Görüşmelerden bir sonuç alınamaması durumunda Kraliçe Elizabeth'in devreye girebileceği belirtiliyor. Kraliçe Elizabeht, şu sıralarda olan biteni Buckingham Sarayı'ndan takip ediyor.


(CİHAN)

Zaman