İçkiye tanıtım yasağı gelirse Efes kulübü tarihe karışacak

Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Yönetmelik Taslağı'nda değişikliğe gidiliyor. Buna göre alkollü içki markalarının, spor kulüplerine isim olarak verilmesi yasaklanıyor. Yönetmelik çıkarsa en büyük sıkıntıyı Efes Pilsen çekecek ve takımın adının değiştirilmesi gerekecek



Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Yönetmelik Taslağı'nda değişikliğe gidiliyor. Buna göre alkollü içki markalarının, spor kulüplerine isim olarak verilmesi yasaklanıyor. Yönetmelik çıkarsa en büyük sıkıntıyı Efes Pilsen çekecek ve takımın adının değiştirilmesi gerekecek

Daha önce kamuoyunda tartışma yaratan Alkollü İçkide Reklam Tebliği'ndeki hükümleri de kapsayan taslaktaki en önemli düzenlemelerden birini spor kulüplerinin durumu oluşturuyor. Özellikle Efes Pilsen Basketbol Kulübü'nü ilgilendiren düzenleme ile alkollü içki markalarının spor kulüplerine isim olarak verilmesi engelleniyor. İşte o düzenlemeler:


REKLAMA DA 18+ SINIRI

- Alkollü içki reklamlarının sinema gösterimiyle yapılması halinde, bu reklamlar sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı Değerlendirme ve Sınıflandırma Kurulu'nun 18 yaş üstü olarak sınıflandırdığı sinema filmlerinin gösterimlerinde yayımlanabilecek.

- Alkollü içki markasını spor kulübü ismi olarak almış spor kulüpleriyle, içkinin ambalajı üzerinde yer alan ibareleri, kulübün isminde veya işlemlerinde kullananlar, aykırılığı 1 yıl içerisinde gidermek zorunda olacak.

- Her çeşit alkollü içkinin televizyon, kablolu yayın, radyo ve kamu yayın araçlarıyla reklamı yasak olacak.

- Sektörde faaliyete tahsis edilen araçlar üzerinde alkollü içki markaları ile bunların tanıtan renk kombinasyonları, logolar, işaret, resim ve görsel figürler kullanılamayacak.

- Reklamlarda, bireysel ya da toplumsal nitelikli olaylara vurgu yapılarak, içki içmeyi özel olayların bir parçası olarak gösteren içerik kullanılamayacak.

- Alkollü içki reklamlarında alkollü içkilerin tedavi edici özelliklere sahip olduğu, uyarıcı, rahatlatıcı, etkilerinin bulunduğuna dair içerik kullanılamayacak.

- Reklamlarda, içki içmenin statü sembolü ve yetişkinlik işareti olduğuna dair herhangi bir mesaj verilemeyecek.

- Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışının ve sunumunun yapıldığı gerçek ve tüzel kişilerde sabit ve fiziki bir işyerinin mevcudiyeti şartı aranacak.

- Alkollü içkilerin sipariş yöntemiyle ya da posta veya kargo yoluyla satışı, satış belgesine haiz yerlerden yapılabilecek.

- Satıcılar, arz ambalajını bozarak ve bölerek satış yapamayacak.

- Bu firmalar müzik festivallerine de sponsor olamayacak. Dolayısıyla Efes Pilsen'in 20 yıldır desteklediği Efes Pilsen Blues Festivali ile 9'uncusu yapılan Efes Pilsen One Love Festival düzenlemeyle birlikte tarihe karışacak.

Liverpool 18 yıldır Carlsberg'i taşıyor

- Alkollü içecek sponsorluklarında  en büyük örnek ise İngiltere'de. İngiltere ve dünyanın en önemli kulüplerinden Liverpool, 1992 yılından beri forma reklamlarında bira firması Carlsberg'e yer veriyor. 


-  İngiltere'de, Türkiye'deki Ziraat Türkiye Kupası'nı karşılık gelen Carling Cup göze çarpıyor.    Carling İngiltere'deki en büyük bira markalarından biri.

- Bir diğer bira markası Heineken Avrupa Şampiyonlar Ligi'nin, Budweiser ise Dünya Kupası resmi sponsorları.


- İki hafta sonra Türkiye'de koşulacak Formula 1'de ise Budweiser, Williams takımının, Johnnie Walker ise Mclaren'ı destekliyor. Fosters ise Avustralya Grand Prix'sinin sponsoru.

Yeniden rakı-balık tartışması
TASLAKTA daha önce de polemiğe neden olan rakı-balık-kavun-peynir yakıştırmasına göndermede de bulunuluyor. Buna göre reklamlarda alkollü içkinin diğer gıda maddelerinin tüketiminin vazgeçilmez bir tamamlayıcısı olduğunu ima eden bir içerik kullanılamayacak. Yine reklamlarda herhangi bir alanda özel başarıya sahip veya kamuoyunun güvenini kazanmış ya da yardım kuruluşları ile işbirliği içinde olan veya çocuk ve gençler yararına faaliyette bulunan veya medyada isim yapması gibi nedenlerle çocuk ve gençler için açıkça veya zımnen örnek teşkil eden ya da edebilecek herhangi bir kişi, karakter veya grup yer alamayacak.

Sponsor yasağı, sanıldığı gibi alkol tüketimini azaltmıyor
İNGİLTERE'de yapılan bir araştırma alkollü içecek firmalarının yaptığı sponsorluklarla, gençlerin içki tüketmesi arasında çok ciddi bir ilişki bulunmadığı belirtildi. Bu yıl başında Cardiff Business Scholl tarafından yapılan araştırmaya göre, gençleri alkole yönelten sebeplerden birincisi, spor ve özellikle futbolun, sadece erkekler tarafından izlenmesi gereken bir dal olduğu görüşü. Araştırmayı yürüten Fino Davies de bu sponsorlukları yasaklamının, bazı erkekler arasında yaygın olan spor yaptıktan sonra içki tüketme ya da bira içerek maç izleme alışkanlıklarını değiştirmeyeceğini söyledi.

 


Akşam