Baykal'ın istifası dış basında büyük yankı uyandırdı

CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa eden Deniz Baykal, dünya basınında geniş yer buldu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok'la birlikte olduğunu iddia eden görüntülerin ortaya çıkarılması üzerine, dün partisinden istifa ederek 40 yıllık siyaset hayatını noktaladı. Baykal'ın istifası Türkiye'de deprem etkisi yaratırken, dünya basını da istifaya geniş yer verdi...

İşte önemli gazetelerden bazı başlıklar:

İngiliz basını:
Financial Times gazetesi “Türk muhalefet lideri video yüzünden istifa etti” başlığını kullandı. Gazete, “Türkiye’nin muhalefet lideri Deniz Baykal kendisini partisinden bir kadın milletvekili ile birlikte yarı çıplak gösteren bir videonun internette ortaya çıkmasından birkaç gün sonra istifa etti” diye yazdı.

CHP sözcüsü Mustafa Özyürek’in, Baykal’ın 22 Mayıs'ta yapılacak genel kurultaya katılmayacağını söylediğini de yazan gazete, “Birçok gözlemcinin bu konuda şüpheleri var. Çünkü Baykal geçmişte de dalavereyle parti iç tüzüğünü kullanarak kendisini güçlü hale getirip muhaliflerini ekarte etmişti” ifadesine yer verdi.

Independent gazetesi ise “Muhalefet lideri seks videosu nedeniyle istifa etti” başlığını kullandı. Gazete, Türkiye’nin ana muhalefet partisinin tecrübeli liderini bir kadınla bilikte bir yatak odasında gösteren videonun ortaya çıkmasını bir komplo olarak nitelediğini yazdı.

Videonun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin yargıyı yeninden yapılandırma ve ordunun sivil mahkemelerde hesap vermesinin yolunu açan anayasal reformlar üzerinde referanduma gitmeye hazırlandığı bir sırada ortaya çıkmasına da dikkat çeken gazete, “Laik muahlifler AK Parti’nin reformlarla devletin katmanlarında kontrolü ele geçirmeye çalışıp, laik anayasanın altını oymayı amaçladığını savunuyorlar” ifadesini kullandı.

The Daily Telegraph
gazetesi ise “Türkiye’nin 71 yaşındaki evli muhalefet lideri internette dolaşan bir video kasette aşk ilişkisi yaşadığının görülmesi üzerine istifa etti” diye yazdı. Türk mahkemelerinin aşırı derecede montajlanmış videoyu yayınlayan internet sitelerini bloke ettiğini de belirten gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın askeri istihbarat birimi başkanına bu görüntülerin nasıl yayımlandığı konusunda soruşturma açılması emrini verdiğini ileri sürdü.

The Times
gazetesi de Türkiye’nin ana muhalefet partisi liderinin kendisini partisi mensubu bir milletvekili ile ilişkide olduğunu gösteren kumlu video görüntüleri nedeniyle istifa ettiğini yazdı.

Gazete, görüntülerin anayasada kritik değişiklikler için yapılacak oylama öncesinde hükümet yanlısı Habervaktim gazetesinin internet sitesinde yayımlandığına dikkat çekerek, bunun AK Parti’nini işi olabileceği yolundaki suçlamalara neden olduğunu belirtti.

İngiliz yayın devi BBC de, "Parti lideri kaset nedeniyle istifa etti" başlığıyla duyurduğu haberinde, Deniz Baykal'ın partiden ayrılışıyla, genç ve daha fazla yaratıcı jenerasyon'un parti içinde yer alabilceği yorumunda bulundu.

Amerikan basını:
CNN kanalı ise, internet sitesinde yayınladığı haberi, " Türk politikacı seks skandalı nedeniyle istifa etti" başlığıyla duyurdu.

Wall Street Journal da habere sayfalarında yer verirken, dünya basının dikkat çektiği nokta genellikle Anayasa reformu üzerinde AK Parti ve CHP arasında yaşanan ayrılık ve bu ayrılığın gölgesinde istifanın geldiği oldu.

Hollanda basını:
Algemeen Dagblad gazetesi, haberi "Türkiye'de Ana Muhalefet lideri seks kaseti yüzünden istifa etti" başlığıyla duyurdu.

Haberde, "Türk parlamentosunun önemli ana muhalefet lideri Deniz Baykal, geçtiğimiz hafta internette yayılan ve kendisini bir kadınla gösteren video kasetin ardından, komplo kurbanı olduğunu söyleyerek istifa etti" ifadesi kullanıldı.

De Volkskrant gazetesi ise haberi "Türkiye'de ana muhalefet lideri video yüzünden istifa etti" başlığıyla verdi.

Hollanda Haber Ajansı (ANP) de "CHP lideri seks kaseti yüzünden istifa etti" başlığını kullandı.

Arap basını:
Arap medyası, Deniz Baykal'ın partinin genel başkanlığından istifa etmesine geniş yer ayırdı.

El Cezire ve El Arabiye gibi televizyon kanallarıyla birlikte birçok Arap ülkesinin televizyon kanalları, Baykal'ın istifasını izleyicilerine anında duyurdu.

Baykal'ın öz geçmişinden alıntılar yapan kanallar, istifaya neden olan gelişmeleri izleyicilerine aktardı.

BBC'nin Arapça internet sayfası ile birçok Arap gazetesinin internet sayfaları da CHP genel başkanının istifasının Türkiye'de geniş bir çevreyi üzdüğünü yazdılar.

Deniz Baykal'ın partisinin güçlü bir muhalefet partisi olduğu kaydedilen haberlerde, Baykal, "Türk siyasetinde önemli bir şahsiyet" olarak nitelendirildi.


Ensonhaber