İznikli Gönül Adamı Eşrefoğlu Rumi, sempozyumla anıldı

İznikli Gönül Adamı Eşrefoğlu Rumi, Bursa'nın İznik ilçesinde düzenlenen sempozyumla anıldı. İznik Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fak

İznikli Gönül Adamı Eşrefoğlu Rumi, Bursa'nın İznik ilçesinde düzenlenen sempozyumla anıldı. İznik Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesi'nin işbirliğiyle düzenlenen sempozyumda farklı üniversitelerden 28 akademisyen tebliğ sundu.

Sempozyumun açılışında konuşan UÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saim Kılavuz, temel amaçlarının binalarla birlikte bunları şereflendiren insanların tanıtılması olduğunu ifade etti.

İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz ise 2010 yılını İznik'in tanıtım yılı ilan ettiklerini hatırlattı. Bu doğrultuda ilçeyi dünyaya tanıtmak için çalışma yaptıklarını anlatan Eryılmaz, "İlçemizin sadece doğal güzelliklerini, tarihi zenginliklerini değil, aynı zamanda mekânlara ruh veren insanlarımızı da tanıtacağız. Bu gün Eşrefoğlu Rumi ile başlattığımız gönül sultanlarını tanıtma faaliyetleri, Davudi Kayseri, Şeyh Kudbettin ile devam edecek." şeklinde konuştu.

İznik Kaymakamı Erkan Peynircioğlu da Eşrefoğlu gibi gönül adamlarının Türk kültürünün can damarları olduğunu dile getirdi. Peynircioğlu, "Bu zatlara sahip olduğumuz için bu topraklar bizim bin yıldır vatanımız." ifadelerini kullandı.

Eşrefoğlu'nun Kadirilik tarikatının pir-i sanisi olduğunu ifade eden öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Uludağ da "İslam'ın Anadolu ve Balkanlar'da yayılıp yerleşmesinde çok katkısı olan bu zatın gençlerimiz tarafından tanınmasına ve anlaşılmasına katkı sağlayacak organizasyonu düzenleyenleri kutluyorum." diye konuştu.

UÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara da Osmanlı'da tarikatlar ve tasavvufi akımlar hakkında bilgi verdiği konuşmasında, "Osmanlı'nın zihniyeti çözmek istiyorsak, sadece resmi tarihi değil bu gönül adamalarını iyi tahlil etmeliyiz." dedi.

Sempozyuma katılan akademisyenler, Eşrefoğlu Rumi'nin hayatı, eserleri, çalışmaları ve etkisi başta olmak üzere Türk Tasavvuf Kültürü, dönemin sosyal ve ekonomik yapısı gibi konularda tebliğler sundu.

Diğer taraftan sempozyumda sunulan tebliğlerden oluşan ve Prof. Dr. Bilal Kemikli editörlüğünde hazırlanan 'İznikli Gönül Adamı Eşrefoğlu Sempozyumu Kitabı' katılımcılara hediye edildi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği sempozyuma, sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.

Sempozyum kapsamında Yeşil Camii, Şeyh Kutbettin ve Nilüfer Hatun İmareti'nin bulunduğu Yeşilpark bölgesinde Bursa Türk Müziği Topluluğu Eşrefoğlu Rumi'nin ilahilerinden bir demet sunarak konser verdi. Sempozyumun son günü katılımcılar İznik'in tarihi ve kültürel değerlerini Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz ve İlçe Müftüsü Hasan Atlı rehberliğinde gezerek yakından tanıma imkânı buldu.