Uluslararası Kriz Grubu: Tayland'daki gösteriler sivil savaşa dönüşebilir

Düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu, Tayland'da muhalif 'kırmızı gömlekli' grup ile iktidar arasındaki gerginliğin ülkede "ilan edilmemiş sivil s

Düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu, Tayland'da muhalif 'kırmızı gömlekli' grup ile iktidar arasındaki gerginliğin ülkede "ilan edilmemiş sivil savaşa" dönüşebileceği uyarısında bulundu. Tayland'da bir aydan fazladır gösteriler düzenleyen devrik Başbakan devrik Başbakan Thaksin Shinawatra yanlısı grup, Tayland Başbakanı Abhisit Vejjajiva istifasını ve erken seçim yapılmasını talep ediyor.

Merkezi Brüksel'de olan Uluslararası Kriz Grubu'ndan yapılan açıklamada, "Tayland siyasi sistemi çökmüştür ve ülkeyi içinde bulunduğu krizden çıkaracak kapasiteye sahip değildir." denildi. Açıklamada ayrıca başkent Bangkok sokaklarında 'kırmızı gömlekli' göstericiler ile hükümet arasında bir ayı aşan gösterilerin daha da kötüye gittiği belirtilirken, "Olaylar 'ilan edilmemiş sivil savaşa' dönüşebilir." uyarısında bulunuldu.

Uluslararası Kriz Grubu, sorunun çözümü için Tayland'ın tarafsız bir uluslararası kurum veya ülkeden destek alması önerisinde bulundu.

Tayland'da sekiz hafta önce başlayan gösterilerde askerler ve çoğu kırsal ve yoksul kesimden olan 'kırmızı gömlekli' göstericiler arasında çıkan çatışmalarda 27 kişi ölmüş ve bine yakın kişi de yaralanmıştı.