Namık Kemal Zeybek 'Yunus Emre'yi Anlattı

Ordu'nun Ünye ilçesinde "Yunus Emre" konulu bir konferans veren eski Kültür ve Turizm Bakanı Namık Kemal Zeybek, "Yunus Emre bir yerde öldü, ama bin yerde kabri var" dedi.

Namık Kemal Zeybek 'Yunus Emre'yi Anlattı
Yunus Emre Külliyesi Koruma, Yaşatma, Kültür ve Sanat Derneği tarafından Halil Efendi Sosyal Tesisleri'nde "Yunus Emre" konulu bir konferans düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başlayan konferansta ilk konuşmayı dernek başkanı Yaşar Argan yaptı. Dernek hakkında kısa bilgiler veren Argan, "Derneğin faaliyet alanı Şeyh Yunus Emre'yi anlatmak ve burada olduğunu belirtmek için çalışmak" dedi. Yahya Cumhur Tapçı da Yunus Emre adına yazdığı şiiri okudu.
Daha sonra kürsüye çıkan eski bakan Namık Kemal Zeybek yaptığı konuşmada Yunus Emre'yi anlattı. Zeybek, "Yunus Emre'nin kabrine kim talip olduysa oradadır. Kim istiyorsa oradadır, nerede olduğunu ancak Allah bilir. Bir yerde öldü, bin yerde mezarı var. 7 ayrı Yunus vardır, ama hepsi de Yunus Emre'dir. Yunus şiirlerinde kimi zaman aşık, kimi zaman miskindir. Yunus Emre şiirlerini Türkçe olarak yazmıştır. O dönemlerde şairler ilim adamları hep farsça konuşup, farsça yazdıkları için Yunus Emre'nin o
dönemdeki yazdıkları ve söylediklerini kayda geçmediler ve dünya onu geç keşfetmiş oldu. Yunus Emre şiirlerinde hep İslamiyet'i anlatır bizlere. Hatta bazen bazı kendini din adamı diye savunanlar İslamiyet'i kılıç zoruyla yaydık, derler. Kılıç zoruyla İslamiyet'i yaymadık. İslamiyet tebliğle, anlatmayla var oldu. Kılıç zoruyla İslamiyet anlatılır mı? Bir de İslamiyet'te oturmak yoktur. Müslüman olan bir kişi çalışacak, kazanacak ve yedirecektir. Bunları yaparsak ancak tam Müslüman oluruz. Bir de bizler
namazı borcumuz diye değil, alacağımız diye kılmamız gerekir. Müslümanlık öyle hafife alınacak bir din değildir. Birde en önemlisi bizim dinimiz tüm dünyaya gelen bir dindir. Çünkü bizim Peygamberimiz diğer peygamberler gibi, bir kabileye, bir kavme veya şehre veya bir aileye gelmedi. Hz. Musa ve İsa gibi İsrail Oğulları'na gelmedi. Bizim Peygamberimiz Araplara değil, tüm insanlık adına geldi. O son nebidir" diye konuştu.
Konferansa Kaymakam Dr. Osman Günaydın, Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu, Emniyet Müdürü Turgay Aytepe, İlçe Müftsüsü Mustafa Bilgiç, AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Fahri Şahin ve çok sayıda davetli katıldı.