Kisebükü'ne yapılacak tesisle ilgili tartışmalar sürüyor

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Kisebükü mevkiine yapılacak turistik tesisle ilgili koruma amaçlı imar planı notlarında yapılan değişikliklere ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Kisebükü'ne yapılacak tesisle ilgili tartışmalar sürüyor
BBK turizm şirketi tarafından Mazı köyünde 1. ve 3. derece arkeolojik sit ile 2. derece doğal sit alanını kapsayan Kisebükü mevkisinde yapılacak turistik tesisle ilgili köy kahvesinde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Yaklaşık 350 personelin çalışması planlan tesisle ilgili toplantıda Muğla İl Özel İdaresi'nden şehir plancısı görevliler de yer aldı. Toplantıda, 156 oda ve 450 yataklı, proje bedeli 200 milyon dolar olan ve oda fiyatı gecelik bin euro ile 20 bin euro arasında olacağı belirtilen turistik tesise ilişkin bilgiler verildi. Bazı köylüler otelin yapımına karşı çıkarken, bazı köylüler destek verdi. Zaman zaman gergin anların yaşandığı toplantıda, turistik tesis projesinde hedef kitlenin dünya genelindeki milyarderler olduğu, Bodrum'da olmayan bir pastanın Bodrum'a getirilmek istendiği belirtildi. Müşterilere organik yiyecek ve içeceklerin sunulacağı tesisle ilgili arazide hafriyat yapılmayacağı ve sadece sekiz zeytin ağacının yerinin değiştirileceği kaydedildi.

Konuyla ilgili Mayıs ayında ikinci bir bilgilendirme toplantısı yapılacağı açıklandı.

Toplantıda tesise ilişkin bilgi veren BBK turizm şirketinin ortaklarından Ahmet Çolakoğlu, "Biz nicelik üzerinde değil, nitelik üzerinde çalışıyoruz. Vatandaşların bir takım çekinceleri olabilir. Bu toplantıları bunun için yapıyoruz. Biz önemli bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Bunu her şeye rağmen, herkese rağmen yapmak istemiyoruz. Biz bölgeyi, köylüyü, sivil toplum örgütlerini, bürokrasiyi dinleyeceğiz ve buradan bir model oluşturacağız" dedi.

Zeytin hasadı şenlikleri yapmayı planladıklarını ve otel personelin bir kısmının bölge halkından karşılanacağını söyleyen Çolakoğlu, "Biz imarını değiştirmedik. Biz aldığımız araziyi imarlı aldık. Sit derecesini değiştirmedik. Benim turizm yatırım belgem var. Bu tesisin teşvik belgesi var. Bu yerin imar planına göre iş yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Yapılacak tesisin mavi yolculuğu olumsuz etkileyeceği yönünde fikir belirtilen toplantıda Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Gündüz Nalbantoğlu ise, "O koy içinde herhangi bir yerde herhangi bir şekilde tesis yapılmasından yana değiliz" dedi.

Mimarlar Odası Bodrum Temsilciği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yıldırım da, "1993'te bir süreç başlamış ve bugüne kadar gelmiş. Bence iğneyi önce kendimize batıralım. 2002 yılında yeni bir sit irdeleme kurulu buraya geldiğinde biz nerdeydik. Şimdi süreç buraya gelmiş. Bundan sonra birincisi; yatırımcı ikna edilir, burada yatırımdan vazgeçer kendi takdiridir. İkincisi ise bu ilişkiler içerisinde doğru olarak ne yapılabilir. Bunu tartışıp bir yere bağlamamız lazım. Bu toplantının amacı buraya tesis yapılsın yapılmasın noktası değil artık. Buralar çoktan geçilmiş" şeklinde konuştu.

Toplantıda söz alan bazı köylüler, projeye destek verdiklerini dile getirdiler.