(DERLEME) Taksim'de 1 Mayıs kutlaması

DİSK, Türk İş, KESK, Kamu Sen, Memur Sen ve Hak İş ile çeşitli sivil toplum kurulu ve siyasi partiler, 32 yıl aradan sonra 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nd

DİSK, Türk İş, KESK, Kamu Sen, Memur Sen ve Hak İş ile çeşitli sivil toplum kurulu ve siyasi partiler, 32 yıl aradan sonra 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutladı. Üç farklı koldan meydana gelen sendikalar, Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakarak 1977'de ölenleri andı. Rahşan Ecevit'ten sanatçılar Rutkay Aziz ve Tarık Akan'a kadar çok sayıda ünlü sima da kutlamalarda yer aldı.

Sendikalar 1 Mayıs hazırlıklarına sabahın erken saatlerinde başladı. DİSK ve KESK Şişli Meydanı'nda toplandı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Başkanı Sami Evren'in ve Tarık Akan, Rutkay Aziz, Genco Erkal, Eşber Yağmurdereli, Halil Ergün ve Cem Özer'in de aralarında bulunduğu sanatçıların en önde yer aldığı kortejin, Cumhuriyet Caddesi boyunca yaptığı yürüyüş sırasında, çeşitli sloganlar atıldı. Alkışlar ve davul zurna eşliğinde ellerinde pankartlarla yürüyen işçi ve memurlar, Taksim Meydanı'na yaklaşık 200 metre mesafede oluşturulan ilk polis güvenlik noktasından üst araması yapılarak geçmeye başladı.

Türk İş ve Kamu Sen ve CHP'liler Şişhane meydanında toplandı. Türk İş'in korteji de saat 11.00 sıralarında alana giriş yaptı. Gruplar, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde oluşturulan 12 ayrı giriş noktasından kutlama alanına geçti. Korteje TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral de katıldı. Yürüyüş sırasında gruptakiler, 'Yaşasın 1 Mayıs', 'İş, ekmek yoksa barış da yok', 'Direne direne kazanacağız.' şeklinde slogan attı. Diğer sendikalar da Dolmabahçe'de toplanarak Taksim Meydanı'na geldi.

1977'DE ÖLENLER KARANFİLLERLE ANILDI

Bu arada, kutlamalara katılan sendikalar 1977 yılındaki kanlı olaylarda ölenleri karanfiller bırakarak andı. Anma törenine; eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit de katıldı.

Kazancı Yokuşu'na gelen DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Türk İş Başkanı Mustafa Kumlu ve Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile birlikte diğer sendika başkanları, yokuşta bulunan ve 1977'de hayatını kaybedenler için yapılan anıta karanfil bıraktı.

KUMLU'YA PROTESTO

Türk İş Başkanı Mustafa Kumlu, konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktığında, kalabalığın arasındaki Tekel işçilerinden oluşan bir grup tarafından protesto edildi. Gerginliğin sürmesi üzerine Kumlu, konuşmasına başlayamadan kürsüden inerek, beraberindekiler tarafından Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasına götürüldü. Atılan taşlar nedeniyle AKM'nin bazı camlarının kırıldığı görüldü. Arbede sırasında Sağlık-Sen Başkanı Mahmut Kaçar'ın kolu kırıldı. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen Kaçar tedavi altına alındı. Kaçar'ın sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Öte yandan emniyet müdürlüğünde de kriz merkezi oluşturuldu. İstanbul Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu başkanlığında oluşturulan kriz merkezinde, emniyet,

jandarma, MİT, belediye, sağlık ve ilgili diğer kuruluşlardan yetkililer yer aldı. Merkezde, kutlamaların yapılacağı Taksim Meydanı'na çıkan yollar ve güzergahlar ile diğer bazı bölgelerdeki katılım noktaları mobese ve gezici emniyet araçlarından elde edilen kamera görüntüleri izlendi. Ayrıca, uçuş yapan bir polis helikopteri de elde ettiği bilgileri bu merkeze iletti.

Meydandaki kutlamalarda sanatçılar Timur Selçuk ve Ruhi Su Korosu, 1 Mayıs Marşı'nı seslendirdi. Sinema sanatçısı Tarık Akan ile ünlü tiyatrocular Rutkay Aziz ve Genco Erkal alkışlarıyla 1 Mayıs Marşı'na destek verdi. Halil Ergün de katıldı. Rahşan Ecevit, Demokratik Sol Halk Partisi üyeleriyle birlikte Taksim Meydanı'nda platforma doğru yürürken, bazı partililer 'Halkçı Ecevit' sloganları attı. CHP'nin kortejinde Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, milletvekilleri Çetin Soysal ve Mehmet Sevigen ile eski bakanlardan Ercan Karakaş ve CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ön sırada yer aldı.