Çoban Heykeltraş 'Kars Minyatürü' yapacak

'Çoban Heykeltıraş' lakaplı Metin Doğrukartal, Kars'ın tarihi binalarından oluşan "Kars Minyatürü" yapmak istiyor.

Doğrukartal, Kars merkeze bağlı Ç

Çoban Heykeltraş 'Kars Minyatürü' yapacak
'Çoban Heykeltıraş' lakaplı Metin Doğrukartal, Kars'ın tarihi binalarından oluşan "Kars Minyatürü" yapmak istiyor.

Doğrukartal, Kars merkeze bağlı Çamurlu köyünde geçimini çiftçilik ve çobanlık yaptığı dönemde dağlardan topladığı sert taşları işleyerek, eşine dostuna taştan hediye ediyordu. Doğrukarltal'ın bu becerisi köylülerin durumu gazetecilere bildirmesiyle kamuoyunda duyuldu. Daha sonra dönemin Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Doğrukartal'ı belediye bünyesinde işe aldı. O günden sonra Doğrukartal sert taşları bir bir işleyerek kentin tarihi dokusu üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çekti. Doğrukartal'ın, tarihi 12 Havariler Kilisesi'nin taştan yaptığı minyatürü gerçeğinden ayırt edilemiyor. Uzun yıllar önce Kars Müzesi olarak kullanılan ve ardından da camiye çevrilerek, "Kümbet Camii" ismini alan 12 Havariler Kilisesi'ni siyah taşa işleyen Doğrukartal'ın bu çalışması büyük beğeni topladı. Çoban heykeltraş, 12 Havariler Kilisesi'nin minyatürünü 15 günde tamamladı.

Bütün başarısını azmine borçlu olduğunu söyleyen Metin Doğrukartal, sert taşları bile pamuk gibi işleyebildiğini söyledi. Doğrukartal, "Destek verildiği takdirde daha da iyi heykeller yapabilirim. Ben kendi imkanımla bu kadarını yapabiliyorum. Gördüğüm bir şeyi hafızamda tutup onu işleyebiliyorum." dedi.

Kars'ın tarihi binalarından oluşan "Kars Minyatürü" de yapmak isteyen

Doğrukartal, çalışmalarını Kars Kalesi tarihi Topçuoğlu Hamamı'nda sergiliyor. Geçtiğimiz günlerde sergiyi gezen Vali Ahmet Kara, Kars'ın Minyatür Müzesi'nin kurulması için kolları sıvadı. Çoban Heykeltıraş Metin Doğrukartal'ı makamına çağıran Vali Ahmet Kara, Kars Minyatür Müzesi'nin kurulması için kendisine destek vereceklerini söyledi.

Vali Kara, Doğrukartal'ın sanatına ve yaptığı heykellere hayran kaldığını ifade ederek, yapılacak eserlerin valilik girişi ve eski Vali Konağı önünde yapılacak camdan müzede sergileneceğini belirtti. Doğrukartal, Vali Kara'ya alçıdan yaptığı Kars Kalesi minyatürünü hediye etti.