Döşemealtı Halısı Yöresel Ürünler Fuarı'ndaki Yerini Aldı

Antalya'nın en eski el sanatları merkezlerinden biri olan Döşemealtı, meşhur el dokuması halıları ile YÖREX 2010 1. Yöresel Ürünler Fuarı'ndaki yerini aldı.

Döşemealtı Halısı Yöresel Ürünler Fuarı'ndaki Yerini Aldı
Döşemealtı Belediyesi, 28 Nisan- 1 Mayıs tarihleri arasında Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde Antalya Expo Center'da düzenlenecek olan 1. Yöresel Ürünler Fuarı'na katılıyor. Meşhur Döşemealtı halılarının sergileneceği standda yüzyıllar öncesinden gelen bu el sanatı günümüze taşınacak. Döşemealtı Belediye Başkanı Nurettin Tursun, Döşemealtı'nın Antalya'nın en eski el sanatları merkezlerinden biri olduğunu belirterek, "Antalya'nın kuzeyinde yer alan bu geniş bölge Yörük kültürünün bir parçası olan halıcılığın önemli merkezlerinden biri konumunda. 12. yüzyıldan sonra Anadolu'ya gelip Antalya ve çevresine yerleşen Teke Yörükleri, yöreye adını verdikleri gibi kültürlerini de yaymışlar. Özellikle Yeniköy, Kovanlık, Camili gibi yerleşim birimlerinde bugün dahi her evde bir halı tezgahı görmek mümkün. Halıcılık bizim için geçmişten gelen değer. Bunu gelecek nesillere aktarmak istiyoruz" diye konuştu. Tursun, Döşemealtı halısını ekonomiye kazandırmak istediklerini kaydetti.
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya'nın en köklü değerlerinden olan Döşemealtı halısının YÖREX'te sergileneceğini belirterek, "Fuarla bu değere sahip çıkılmasına biraz katkı sağlayabilirsek ne mutlu bize" dedi.
YILLARDIR AYAKTA
Yapağıdan üretilen iplerin, bitkiler kullanılarak boyanmasıyla elde edilen, el dokuması Döşemealtı halıları, yüzlerce yıl sağlam kalabilmesi ve yıllandıkça güzelleşmesiyle tanınıyor. 1.5- 2 metre boylarında yapılan bu halıların ana renkleri lacivert, bordo, yeşil, kırmızı ve beyazdan oluşuyor. Ortalama 1 metrekare halı 8- 9 günde dokunuyor. Göbeğinde kullanılan desene göre adlandırılan Döşemealtı halıları, ''halelli, toplu, kocasulu, mihraplı, akrepli, bayraklı, ambarlı, dokuz toplu'' gibi isimler alıyor.