Müsteşar teklifi kriz çıkardı

Ankara kulislerinin hareketlenmesine neden olan HSYK krizinin nedeni belli oldu.

Adalet Bakanlığı ile HSYK’nın seçilmiş üyeleri arasında yaşanan gündem krizinin perde arkasında, üye Ali Suat Ertosun’un, “Adalet Bakanlığı Müsteşarı’nın katılmadığı zamanlarda da Kurul’un toplanıp karar alabilmesi” yönündeki önerisi olduğu ortaya çıktı

Adalet Bakanlığı, HSYK üyelerinin önceki gün yaşanan krize ilişkin açıklamasına yanıt verdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ilke kararlarının her yılın Ocak ayının üçüncü haftasında asıl ve yedek üyelerin de katılacağı toplantıda görüşülerek karara bağlandığı ve gündemin düzenlenmesinden sonra ortaya çıkan ivedi ve süreli işlerin gündeme alınmasının Başkan ve üyelerce istenebileceği belirtildi.

Ertosun’un önerisi

2010 yılı ilke kararı değişiklik tekliflerine ilişkin gündemin, Bakanlıkça HSYK’nın 19 Ocak 2010 tarihli toplantısına sunulduğu ifade edilen açıklamada incelemeye alınan hususların 26 Ocak’ta Kurul’da görüşülerek nihai olarak karara bağlandığı belirtildi. Açıklamada “Bu süreçte, Kurul üyelerince yazılı olarak herhangi bir ilke kararı teklifinde bulunulmamıştır” denildi. Ali Suat Ertosun’un ilke kararı değişiklik tekliflerinin 1 Şubat’ta Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’ne verildiği ifade edilen açıklamada, “Bu tarihten sonra verilen tekliflerin görüşülmesi mümkün bulunmamaktadır” denildi. Açıklamada “Dünkü (önceki gün) gündemde yer alan hususların tamamının görüşülüp karara bağlanmasıyla sona eren toplantıdan ayrılınmıştır. Basında yer aldığı şekilde devam eden bir toplantının kesilerek terk edilmesi söz konusu değildir” denildi.

Edinilen bilgiye göre, HSYK üyelerinin ısrarla görüşülmesini talep ettikleri Ertosun’un ilke kararlarına ilişkin teklifi Adalet Bakanlığı Müsteşarı’nın veya yerine görevlendirdiği bir vekilinin katılmadığı zaman HSYK toplantılarının yapılamamasına son vermeyi hedefliyor. Ertosun, teklifinde, müsteşarın olmadığı zaman HSYK’nın toplantı yapamayacağına ilişkin açık bir hüküm bulunmadığına dikkat çekti. Yasada, müsteşar veya vekilinin katılmadığı zaman yerine yedek üyenin gireceği şeklinde bir düzenleme olmadığı için Kurul’un müsteşar olmadan toplantı yapamadığını anımsatan Ertosun, alınacak bir ilke kararı ile müsteşarın katılmadığı durumlarda yerine yedek üyenin katılmasının sağlanabileceğini kaydetti. Ertosun, yasada bunu engelleyebilecek açık bir yasağın olmamasını bu görüşüne dayanak gösterdi.

HSYK yetkilileri, Ertosun’un teklifini 30 ve 31 Ocak günlerinin hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle, 1 Şubat’ta verdiğini belirtti. Ayrıca geçen yıl ilke kararlarının 26 Şubat tarihinde alındığına da dikkat çekildi