Kızıltepe Kent Konseyi Ygs'ye Şehir Dışında Girecek Öğrenciler İçin Toplandı

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) başvuran üniversite adaylarının tercihleri dışında ve uzak illerde sınava girmek zorunda kalması sivil toplum örgütleri tarafından basın açıklamaları ve oturma eylemleri ile protesto edildi

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) başvuran üniversite adaylarının tercihleri dışında ve uzak illerde sınava girmek zorunda kalması sivil toplum örgütleri tarafından basın açıklamaları ve oturma eylemleri ile protesto edildi. Geçen hafta konuyu görüşmek üzere sivil toplum örgütlerini toplantıya çağıran Kent Konseyi görüşmeler yapmak üzere oluşturduğu 5 kişilik komisyonun çalışmalarını değerlendirmek üzere dün
tekrar bir araya geldi.
Yerel Gündem 21 Kent Konseyi üyeleri ve sivil toplum örgütleri, Kızıltepe Kent Konseyi Genel Sekreteri Ahmet Damar, Kızıltepe Ticaret Odası'ndan Beşir Dündar, Eğitim-Sen'den Aslan Öner, Hacer Arslan ve Kent Konseyi'nden Ahmet Tunç'tan oluşan komisyon çalışma yaptı. Girişim ve görüşmeleri değerlendiren çalışma katılımcıları, böyle bir durumun bir daha yaşanmaması için yayınlanacak deklarasyonun, basına açıklanmasının ardından başta ÖSYM olmak üzere ilgili tüm kurum ve kurullara gönderilmesi kararı aldı.
Toplantıya katılan Kızıltepe Belediye Başkan vekili Şerife Alp, "Tercih yerlerinin yanı sıra sınav sisteminin de sorgulanması gerekiyor. Neredeyse ana sınıfına gidecek öğrenci sınav ile alınacak. Genç nüfusa sahip bir ülke olmamıza rağmen eğitimin paralı, özel okullar ve harçların yüksek olması sonucu çoğu gencimiz okuyamazken, batı ülkeleri gençlerimize kapılarını açıp ücretsiz okutuyor" dedi.
Kızıltepe Belediyesi maddi gücü olmayan üniversite adayları için şimdiye kadar, Malatya'ya 140 öğrenci için 10 araç, Adana'ya 40 öğrenci için 3 araç ve Adıyaman'a 30 öğrenci için 2 araç olmak üzere 15 araç tahsis ederken, birçok dersane de çeşitli organizasyonlar ile öğrencilerini bölge dışındaki illere topluca götürmek için çalışmalarına devam ediyor.
Toplantıda maddi imkanı olmayan ve gidemeyecek durumda olan öğrencilerin Kızıltepe Belediyesi, Kent Konseyi, Eğitim-Sen veya Çok Amaçlı Eğitim Destek Evi'nden birisine müracaat etmeleri istendi.
Kent Konseyi'nin çağrısı üzerine toplantıya Belediye Başkan Vekili Şerife Alp, Kent Konseyi Genel Sekreteri Ahmet Damar, İMO, Final Dershanesi, SES, Eğitim-sen, BES, Eğitim Destek Evi, Yeni Oluşum Dersanesi, Muhtarlar Derneği, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Küçük Sanayi Sitesi Odası, Esnaf Kefalet Kooperatifi, Tüm Bel-Sen, Eczacılar Odası, Ticaret Odası, Zahireciler Derneği, Mersin Kızıltepeliler Derneği ve Kızıltepe Ajansı katıldı.