'Mersin 4. Gıda, Gıda Teknolojileri Ve Paketleme Fuarı'nın Ardından

Mersin Tarım Platformu Başkanı Mustafa Asparuk, fuarların doğru yerde, doğru zamanda ve yine doğru kişilerce yapılmasının önemli olduğunu ifade ederek, bu noktada da 'Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı'nın uluslararası bir kimlik kazanması gerektiğini söyledi

Mersin Tarım Platformu Başkanı Mustafa Asparuk, fuarların doğru yerde, doğru zamanda ve yine doğru kişilerce yapılmasının önemli olduğunu ifade ederek, bu noktada da 'Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı'nın uluslararası bir kimlik kazanması gerektiğini söyledi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Forza Fuarcılık tarafından Yenişehir Fuar Merkezi' ortaklaşa organize edilen ve bu yıl 4.'sü gerçekleştirilen: 'Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı'nı değerlendiren Asparuk, söz konusu fuarın gerek sektör açısından, gerekse de kent açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı. Fuar organizasyonlarının bir süreç olduğunu ve birden parlamasının da mümkün olmadığına dikkat çeken Asparuk, burada asıl önemli olanınsa; işin doğru yerde, doğru zamanda ve yine doğru kişiler tarafından yapılması olduğunu kaydetti. Asparuk, "Bu fuarın gelişmesi ve bölgede canlılık göstermesi noktasında önünde hiçbir engel yok. Ben fuarın geleceğinin oldukça parlak olduğuna inanıyorum. 4 gün boyunca fuara gösterilen ilgi, bunun en önemli göstergesiydi. Ancak buna rağmen fuarın yerel düzeyde kalmaması, organizasyon zaman içinde geliştirilmeli ve uluslararası boyuta taşınarak, dünyada sektörün önde gelen firmaları açısından bir cazibe merkezi olarak görülebilmesi için gerekli çalışmalar da vakit kaybedilmeden yapılmalıdır" dedi.
Tarımsal ürünlerin ihraç edilmesi konusunu önemsediklerini belirten Asparuk, platform olarak asıl düşüncelerininse; bölgedeki mevcut hammaddenin en iyi şekilde işlenip, ürünün katma değerinin arttırılması ve bu şekilde ihraç edilerek, katma değerin bölge ve ülke ekonomisine kazandırılması olduğunu dile getirdi. Asparuk, "Bunu yapabilirsek tarım alanında yeni istihdam alanları da oluşturarak, işsizlikle mücadelede önemli bir ivme kazanmış olacağız. Eğer küresel rekabette güçlü olmak istiyorsak mutlaka ama mutlaka teknoloji başta olmak üzere; yeniliğe, yenilikçiliğe ve rekabete açık olmamız lazım" diye konuştu.
Türkiye'nin artık 'küçük bir ülke' olmadığı gibi sektörün de artık büyüyüp, önemli bir gelişme gösterdiğinin altını çizen Asparuk, bu nedenle de global rekabete açık olunması, bunun için de mutlaka Ar-Ge'ye, yenilik ve inovasyona bağlı stratejilerle firmaların kendini geliştirmesi gerektiğini söyledi. Rekabet gücü yüksek ve yeni istihdam alanları oluşturabilecek yöntemler geliştirilmesinin bir zorunluluk olduğunu savunan Asparuk, bu konudaki çalışmaların da büyük bir kararlılıkla sürdürüldüğünü anlattı.
Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) bünyesinde yapılan proje başvurularında Mersin'in öne çıktığını ve Türkiye'nin 'en projeci illeri' arasında yer aldığını belirten Asparuk, bu durumun kendilerini heyecanlandırdığı gibi bunun kamu kurum ve kuruluşlarının da dikkatini çektiğini belirtti.