Kahramanmaraş'a İstiklal Madalyası Verilişinin 85. Yıldönümü

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Kahramanmaraş'a İstiklal Madalyası verilişinin 85

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Kahramanmaraş'a İstiklal Madalyası verilişinin 85. yıldönümü etkinlikleri, çelenk sunma töreniyle başladı. Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Maraş'ın işgalden kurtuluşunun Milli İstiklal Savaşının ilk hareketi olduğunu belirterek, "Maraş'ın düşman işgalinden kurtulması bir küçük Çanakkale destanıdır" diye konuştu.
Valilik bahçesindeki Atatürk Anıtı önünde yapılan törende, Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Garnizon Komutanı Albay Sezai Akgün ve Belediye Başkanı Mustafa Poyraz kurumlarına ait çelenkleri anıta sundular. Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'ın kırmızı şeritli İstiklal Madalyası'nı ay-yıldızlı bayrağa takmasıyla devam eden törenlerde saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.
Caddeden geçen çok sayıda vatandaşında ilgiyle takip ettiği törende konuşan Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Maraş'ın kurtuluşunun önemine değindi. Poyraz, "22 gün ve 22 gece süren bir mücadeleden sonra düşman ve yerli işbirlikçiler mağlup olur. Her Maraşlı evinden şehit vardır. Maraş'ın düşman işgalinden kurtulması milli kurtuluş savaşımızın ilk hareketi, bir küçük Çanakkale destanıdır" diye konuştu.
İstiklalin ve bu madalyanın kazandırılmasında canlarını ve mallarını feda eden tüm Maraşlıları her gün rahmetle andıklarını ifade eden Poyraz, "Kurtuluş Savaşı sonrasında TBMM'den gelen yazıda milli mücadeleye katılanların listesi istenir. Şehrin ileri gelenleri toplanır değerlendirme yapar. Sonunda Ankara'ya, 'Maraş'ta milli mücadeleye katılmayan tek fert bile yoktur' cevabı verilir. Kısaca 'ben yok, biz varız' denilir, 'hepimiz kardeşiz' denilir. Bunun üzerine 5 Nisan 1925 yılında toplanan TBMM, İstiklal Madalyasının Maraş'ta şahıslara değil, şehre verilmesine karar verir. Maraş bir adet kırmızı şeritli İstiklal Madalyasıyla ödüllendirilir ve madalyasını Mustafa Kemal Atatürk'ten alır. Bize dünyada ilk defa bu onurlu ve değerli madalyayı kazandıran şehitlerimize şükranlarımızı sunarız" ifadelerini kullandı.
Daha sonra öğrenciler günün anlam ve önemini belirten şiirler okurken, etkinliklerin akşam verilecek Maraş Türküleri konseri ile devam edeceği belirtildi.