Erdoğan: Yargı siyasete soyundu

Yargının siyasete soyunduğunu iddia eden Başbakan Erdoğan Anayasa değişikliğini eleştiren yüksek yargı mensuplarını siyaset yapmaya davet etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Yargı mensuplarına “Bu işi bu kadar seviyorsan cübbeni çıkar gel, siyaset meydanına çık. Nasıl olsa bu anayasa değişikliğine karşı çıkan partiler var, onlardan birine katılırsı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) genel kurulunda konuşan Erdoğan, "Yargı şu anda feryat ediyor. Milletvekillerine 'Sakın bu anayasa değişikliğini desteklemeyin' çağrısında bulunuyorlar. Bir yargı mensubu böyle bir çağrı yapabilir mi?" diye sordu. Başbakan, Avrupa ülkelerinde HSYK, Yargıtay, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi atamalarının parlamento, senato, meclis, başkan, başbakan ve bakanlar kurulunca yapıldığını anlattı.

Başbakan Erdoğan, anayasa değişikliğini en geniş mutabakatla yapmak istemelerine rağmen muhalefetin buna yanaşmadığını söyledi. Erdoğan, "Bunlar ülkemize zaman kaybettirmekten başka bir şeye tarih boyunca yanaşmadılar. Bunların tarihine baktığınızda bunu görürsünüz. Dikili ağaçlarını saysınlar, adreslerini versinler gidip ziyaret edeceğim." diye konuştu. Başbakan, muhalefetin paket henüz Meclis'e gelmeden Anayasa Mahkemesi'ne gidecekleri yönündeki açıklamasını da eleştirdi. Erdoğan, "Hemen statükoya sımsıkı sarıldılar. Milletin iradesini mahkemelik yapmak ancak CHP'ye yakışır. Katkıda bulunmak yerine engel çıkarmak CHP'nin siyaset tarzıdır." ifadelerini kullandı.

Kapatma davasının Meclis'in izniyle açılabilmesine ilişkin düzenlemeye de temas eden Erdoğan, şunları kaydetti: "Muhalefet buna karşı çıkıyor. Yargı mensubunu Yargıtay; Silahlı Kuvvetler mensubunu Silahlar Kuvvetler müsaade ederse yargılayabilirsiniz. Peki niçin siyasi partinin kapatılıp kapatılmamasında TBMM'ye güvenmiyorsunuz? Bunun neresinde bir siyasi partinin kendini kurtarma operasyonu var?" Erdoğan, değişiklik konusunda Meclis'in iyi bir sınav vermemesi halinde son sözü milletin söyleyeceğini de kaydetti. Ancak, muhalefetin referandumdan da rahatsız olduğunun altını çizen Başbakan, "Milletin verdiği karar her şeyin üstündedir demiyor musunuz? Niye çekiniyorsunuz? Millete de güvenmiyorlar. Niye çekiniyorsunuz?" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, iktidarları döneminde 23 ülke ile vizeleri kaldırdıklarını açıkladı. Yıllarca Şam ile İstanbul, Trablus ile İzmir'in birbirinden uzak tutulduğunu hatırlatırken, "Şu anda gönüller hasret gideriyor, bin yıllık kardeşlikler yeniden güç kazanıyor." ifadelerini kullandı. Erdoğan, TOKİ ile yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını belirtti. Başbakan, hiç geliri olmayan ailelere 45-50 metrekarelik evler yapılacağını, iş sahibi olunduğunda peşinatsız teslim edilecek evlere 100 liralık taksit ödeneceğini kaydetti.