Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Eski Başbakan Başdanışmanı'ndan Irak'a Yatırım Çağrısı

Bersay İletişim Enstitüsü'nde düzenlenen "Geleceği Tasarlamak" konferanslarına bu hafta Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi eski Başbakan Başdanışmanı Dr.Khaled Salih konuk oldu.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Eski Başbakan Başdanışmanı'ndan Irak'a Yatırım Çağrısı
Bersay İletişim Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre Dr. Khaled Salih, "Gelecekteki toplumu şimdiden tasarlamak: Başarısız bir örnek olarak Irak" başlıklı konuşmasında, geçmişten bugüne ulus-devletlerin oluşumuyla ilgili bilgi verdi. Irak'ın Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılmasından sonra oluşturulan yapılanmasında öncelikli olarak üç ana merkezden oluştuğunu bildiren Salih, bu bölgelerin Musul, Bağdat ve Basra bölgeleri olduğunu, bu merkezlerin birbirlerine göre büyük kültürel farklılıklara sahip
olduğunu belirtti. Salih, geçmişte Irak'ın gelecek tasarımının, bu farklılıklar gözetilmeden tek bir bütünmüş gibi düşünülerek yapılmaya çalışıldığını, bu nedenle de zaman içinde büyük sorunların ortaya çıktığını ve bu sorunların bugüne de miras kaldığını ifade etti.
Bugün, yaşanan gelişmelerle birlikte oluşturulan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Anayasası'nın artık desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Salih, "Irak'ın daha önce denenmiş modellere değil, Irak'ın kendi modeline ihtiyacı var. Oluşturulan bu anayasa, birlikte yaşayabilmek için çok barışçıl bir anayasa. Komşu ülkeler bu anayasayı desteklemezse Irak, yeniden şiddetin hakim olduğu bir ülkeye dönüşecektir" diye konuştu. Kuzey Irak'ın şu anda güvenlik problemlerini büyük ölçüde çözdüğünü belirten Dr. Salih,
bölgenin hayal edilemeyecek kadar büyük bir gelişme ve iyileşme gösterdiğinin de altını çizdi.
Kuzey Irak'ta gelecek vaat eden ekonomik gelişmelerin olduğunu dile getiren Salih, "Kuzey Irak halkı özellikle 2004'te yaşadığı ve 98 siyasetçisini kaybettiği bombalı saldırının ardından büyük bir acı yaşadı. Bu acı bize ders oldu ve artık şiddete dönmemek konusunda kesinlikle kararlı. Bu nedenle her ne kadar konum olarak Irak tek bir ülke olarak gözükse de Kuzey Irak'ta şimdilik kısıtlı da olsa etkileyici bir kalkınma seviyesi var. Bu bölgeye gelip yatırımlarınızı gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz.
Özellikle sağlık ve eğitim alanında büyük yatırımlara ihtiyacımız var" dedi.
(SB-SB-E)