İnsan Hakları Komisyonu'nun Siirt'teki Çalışmaları Sona Erdi

Cinsel istismar iddialarını araştırmak üzere Siirt'e gelen İnsan Hakları Komisyonu ve Kadın Erkek Eşitliğini Sağlama Komisyonu çalışmalarını tamamladı.

Prof Dr. Zafer Üskül, bir ara, valilikte yaptığı incelemelere yarıda bırakarak Güres Caddesinde dolaştı ve çocuklarla sohbet etti. Esnafla da görüşen Üskül, bir markette incelemeler yaptı. Üskül, saha sonra valilik önünde, yaptıkları temaslara ilişkin açıklamalarda bulundu. Üskül, "Siirt'te geçtiğimiz günlerde yaşanan olayları TBMM adına incelemek için geldik. Değişik görüşmeler yaptık, değişik kişilerle. Burada yapmaya çalıştığımız, kamu görevlileri adına bir ihmal olup olmadığını tespit etmektir. Hem
görüşmeler yapıyoruz hem bilgi ve belgeleri yazılı olarak alıyoruz. Görüşmelerimiz henüz bitmedi. Bittikten sonra Ankara'ya döndüğümüzde değerlendirmelerimizi iki komisyon olarak yapacağız ve raporlarımızı hazırlayacağız. Bu arada özelikle şunu vurgulamak gerekir; Siirt halkı bu olaylar nedeniyle zan altında bırakılamaz, bırakılmamalıdır. Bu yönde yayınlar yapılmasını doğru bulmuyoruz. Siirt halkını töhmet altında bırakacak hiçbir ifadeyi onaylamadığımızı şimdiden peşinen söylemek istiyorum. Bu tür
olaylar, dünyanın her yerinde olabiliyor. Önemli olan bunların incelenmesi, açığa çıkartılması, sorumlular varsa bunların tespit edilmesi ve haklarında gereken işlemlerin yapılmasıdır. Biz bunu sağlayabilmek için buradayız. Yoksa Siirt halkını bütün bu olayların dışında tutuyoruz" dedi.
Vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunan Güldal Akşit ise, "Biz asla Siirt'in bu şekilde ünlenmesini istemezdik. Ama maalesef bu tür olaylar dünyanın her yerinde ve ülkemizin muhtelif yerlerinde olan olaylardır. İstemesek de gerçekleşen olaylardır. Maalesef talihsizlik bu sefer Siirt'i yakalaşmıştır. Amacımız, bu olayların bir an evvel sebeplerinin ortaya çıkması, sanıkların ortaya çıkması ve çözümlenmesi. İleriye dönük olarak da bu tür olayların Siirt değil, hiçbir yerde bir daha yaşanmaması. Ne
çocuklarımız yaşasınlar, ne veliler yaşasınlar, ne halkımız bu derece tedirgin olsun. Keşke Siirt'e başka amaçla gelmiş olsaydık. Acaba bir ihmal var mı, zafiyet var mı; inşallah kısa sürede olaylar gün yüzüne çıkacaktır" diye konuştu.
Soruları cevaplandıran Zafer Üskül, "İhmal göründüğünü söylemek çok zordur. Bu tür olaylar toplumun üzerini örtmeye çalıştığı, gizlemeye çalıştığı olaylardır. Kimse böyle bir şeyin açığa çıkmasını istemiyor anlaşıldığı kadarıyla. İhmal var mı yok mu şu anda incelemelerimizi tamamlamış değiliz. İncelemelerimizi tamamladıktan sonra ancak raporumuzu yazdığımızda bu konudaki kanaatimizi belirteceğiz. Bu konuda çok titiz olduğumuzu söyleyebilirim. Soruşturmanın da titizlikle yürütüldüğü konusunda bir kanaate
ulaştık. Gizlilik kararı o konuda söyleyecek bir şeyimiz yok. Sizler de sakın bir şey söylemeyin, hepimiz yasalara uymak zorundayız. Herkes üzerine düşeni büyük bir ciddiyetle ve titizlikle yerine getirmeye çalışıyor, biz de aynı şekilde. Bir eksiklik var mı, bir ihmal var mı, yok mu raporumuz ortaya çıktığında göreceksiniz" dedi.
Olayların örtbas edildiği iddialarına ihtimal vermediğini belirten Üskül, bir ihmalin tespiti halinde gereğinin yapılacağını sözlerine ekledi. Üskül, alt komisyonlarının Pervari YİBO'da da çalışma yapacağını sözlerine ekledi.
Öte yandan, Nejdet Ünüvar başkanlığındaki Kayıp Çocuklar Komisyonu da Siirt'te incelemelerde bulundu. Komisyon üyeleri sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve yerel medya mensupları ile görüştü.