Eğitim Bir Sen: Sınav sistemini değiştirmekle başarısızlıkların giderilemeyeceği ortaya çıktı

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları ile ilgili, "Ortaya çıkan tablo, sınav sistemini değiştirmek

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları ile ilgili, "Ortaya çıkan tablo, sınav sistemini değiştirmekle, her yıl tekrarlanan başarısızlıkların giderilemeyeceğini ortaya koymuştur." dedi.

Sınav sonuçlarını değerlendiren Etyemez, YGS'ye 1 milyon 487 bin 626 adayın girdiğini, bunlardan, 180 ve üzeri puan alan 1 milyon 233 bin 580 kişinin ikinci aşama sınav olan Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) girmeye hak kazandığını belirtti.

Sınavda 1 milyon 473 bin 337 adayın puanı hesaplanırken, 14 bin 156 adayın puanının hesaplanamadığını kaydeden Etyemez, "Sınavda 70 bin 248 aday 140 puanın altında kalarak, tercih yapma hakkını elde edememiştir. Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden hiç başarılı il çıkmazken; geçmişte olduğu gibi Hakkâri, Ardahan ve Şırnak en başarısız iller olarak sonlarda yer almıştır. Soruların yüzde 10'unu bile yapamayan 70 bin kişi, yüzde 20'sini yapamayan yaklaşık 200 bin kişi bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

YGS'de 34 adayın sınavlarının kılık kıyafet nedeniyle geçersiz sayıldığına dikkat çeken Etyemez, "Öncelikle eğitimimiz, başta kılık kıyafet yasağı olmak üzere çağdışı tüm yasaklardan arındırılmalıdır." şeklinde konuştu.

Ortaya çıkan sonuçların, eğitim sisteminin ciddi bir şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini gösterdiğini kaydeden Etyemez, şöyle devam etti: "Burada asıl yapılması gereken, sonucu konuşmak yerine, bu sonuca götüren sebepleri araştırmaktır. Ortaya çıkan tablo, sınav sistemini değiştirmekle, her yıl tekrarlanan başarısızlıkların giderilemeyeceğini ortaya koymuştur. Başarısızlıkların ve üniversite kapılarındaki yığılmaların önüne geçebilmek için, mesleki eğitime ağırlık verilmeli; sınav odaklı sistemden vazgeçilerek, yönlendirmeye dayalı bir geçiş sistemi oluşturulmalıdır. Sınavlarda alınan bu sonuçlar eğitim süreçlerinin yönlendirmeye dayalı anlayışla planlanmadığını, sınav odaklı ve sonucu değerlendirme anlayışıyla yürütüldüğünü göstermektedir. Bunun yanında, ortaöğretimde sayıca çok fazla olan lise türleri ortadan kaldırılarak, akademik liseler ve meslek liseleri şeklinde iki tür okul uygulamasına geçilmelidir. İlköğretimden ortaöğretime geçiş ise öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre bu lise türlerine yönlendirilmesi suretiyle gerçekleştirilmelidir."

Eğitim sisteminin temel yapısının gözden geçirilmesini isteyen Etyemez, "Eğitimin niteliği, okulların altyapısı irdelenmeli, öğretmen ihtiyacı acilen karşılanmalıdır." dedi.

Fırsat eşitsizliğinin giderilmesiyle kalkınmanın ülke geneline homojen biçimde yayılması ve sosyal barışın gerçekleşmesinin sağlanacağını dile getiren Etyemez, "Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerindeki öğretmen açığı, vekil, ücretli ve sözleşmeli öğretmenlerle değil, kadrolu öğretmen atanarak giderilmelidir. Başta bu bölgeler olmak üzere kalkınmada öncelikli yöreler cazip hale getirilmeli ve buralarda görev yapan öğretmenlere 'yöre tazminatı' ödenmelidir. Sorunlarımızı insana değer veren bir anlayışla çözmemiz gerekir. Eğitim sorunlarını güvene dayalı, yeteneklere önem veren ve sınavsız bir anlayışla çözebiliriz. Yönlendirme, eğitim sistemine hâkim olmalıdır. Eğitimde sürece değer verilmelidir. Öğretmenlerin öğrenciler üzerindeki değerlendirmeleri ve yönlendirmeleri belirleyici olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.