5. Irak ve Komşu Ülkeler Uluslararası Fuarı'nın tanıtımı yapıldı

Gaziantep'te yapılacak 5.Irak ve Komşu Ülkeler Uluslararası Fuarı'nın basın toplantısı Ankara'da yapıldı. Dış Ticaret Müsteşarlığı Uğur Ercan toplantı

Gaziantep'te yapılacak 5.Irak ve Komşu Ülkeler Uluslararası Fuarı'nın basın toplantısı Ankara'da yapıldı. Dış Ticaret Müsteşarlığı Uğur Ercan toplantı salonunda yapılan toplantıya, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu, GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, bürokratlar ve fuar yetkilileri katıldı.

Toplantıya konuşan Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, Türkiye'nin genel ihracatının düştüğü 2009 yılında Gaziantep'in ihracatının düşmediği ve Türkiye'de 6'ıncı sırada ihracatı kapattıklarını bildirdi. GSO Meclis Başkanı Abdülkadir Konukoğlu da Gaziantep'te güçlü bir kabuk değiştirme hamlesi bulunduğunu ifade eti. Konukoğlu,''Gaziantep'in, sanayileşmek, ticaret ve ihracat merkezi haline, turizm ve fuar şehri olmak üzere 4 büyük hedefi vardı. Bu konularda çok önemli aşamalar kaydetti. Gaziantep Türkiye'ye örnek bir şehir.'' dedi.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan ise Gaziantep'in komşu ülkelerle ticaretin geliştirilmesi konusunda büyük bir misyon üstlendiğini, hedeflerinin ise Türkiye ihracatında komşu ülkelerin payının yüzde 60'ı geçmesi olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise Ortadoğu Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı'nın 24-27 Haziran 2010 tarihlerinde, Irak, İran, Ürdün, Suriye ve Lübnan'ın katılımıyla yapılacağını açıkladı. İhracat Odaklı Üretim Strateji'nin yakın bir zamanda paylaşacaklarını belirten Çağlayan, bunun için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, TÜBİTAK, TOBB ve TİM'in olduğu bir değerlendirilme kurulu oluşturulacağını, stratejinin de bu kurulun alacağı kararlar çerçevesinde oluşturulacağını kaydetti. Irak'ın ciddi problemlerle karşılaştığı dönemde Gaziantep'in önemli bir merkez görevi gördüğünü ve Bağdat Fuarı'nın 4 yıl arka arkaya Gaziantep'te yapıldığını belirten Çağlayan, söz konusu fuarın Türk ihracat ürünlerinin sergilenmesine de ciddi katkı sağladığını söyledi. 2006 yılında söz konusu fuarın bir alışveriş merkezinde başladığını, daha sonra Gaziantep'in fuara gösterdiği ev sahipliği ve Dış Ticaret Müsteşarlığının yoğun gayretleriyle fuarın tüm altyapısının hazırlandığını anlatan Çağlayan, şunları söyledi:''Bu önemli fuarı bu dönem biraz daha geliştirerek, değiştirerek yapacağız. Artık Gaziantep'teki fuarımızı Irak, İran, Suriye, Lübnan ve Ürdün'ü de içerecek bir yapıya sokacağız. Fuara 5 ülkenin alım heyetleri, bakanları katılacak. Fuarda Ticaret Bakanları Toplantısı, İş Geliştirme Forumu ve alım heyetleri de düzenlenecek. Bu organizasyonun Orta Doğu coğrafyasında iş yapmak isteyen şirketlere önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Fuara önümüzdeki yıllarda bağımsız devletler topluluğu, Hazar havzası, Arap yarımadası ve Avrupa'dan da alım heyetlerinin gelmesi için önemli çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.''

300'ÜN ÜZERİNDE FİRMA KATILMASI BEKLENİYOR

Fuara 300'ün üzerinde yerli ve yabancı firmanın katılımının beklendiğini söyleyen Devlet Bakanı, komşu ve çevre ülkelerin yanı sıra Romanya, Çin, İtalya, Fransa gibi birçok ülkelerden de heyetlerin fuarda misafir edileceğini kaydetti. Çağlayan, fuarda tarım, gıda, gıda teknolojileri, yapı, inşaat malzemeleri, sanayi ürünleri ve genel ihracat ürünlerinin sergileneceğini, alım heyetleri arasında iş görüşmelerinin yapılacağını belirtirken, fuarın 115 milyar dolarlık 2010 yılı ihracat hedefine büyük katkı yapacağına inandığını söyledi.

GAZİANTEP MARKA ŞEHİR HALİNE GELDİ

Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin son yıllarda çok ciddi ihracat atakları yapmaya başladığını ve gelişen sanayisi, lojistik altyapısı, uluslararası fuar ve kongre için sahip olduğu avantajlar ve tarımıyla yükselen yıldız haline geldiğini Zafer Çağlayan, bu konuda Gaziantepli sivil toplum örgütü temsilcileri ve işadamlarını gösterdikleri gayretten dolayı kutladı. Gaziantep deyince göğsüm kabarıyor, dünyanın her yerinde bu şehri örnek olarak gösteriyorum'' diyen Çağlayan, sivil toplum kuruluşları, firma ve işadamlarının yoğun çabalarıyla Gaziantep'in marka bir şehir haline geldiğini vurguladı. Türkiye, Irak ve Suriye üçgeninde geniş bir ekonomik tek alan oluşturmaya çalıştıklarını, bu çerçevede 3ülkede kara ve demir yolları bağlantıları gerçekleştirildiğini kaydeden Zafer Çağlayan, bu konuda da merkezin Gaziantep olduğunu sözlerine ekledi.