Tarımsal Sulama Abonelerinin Sorunları Nevşehir'de Tartışıldı

Meram Elektrik Dağıtım A

Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ) tarımsal sulama abonelerinin sorunları Nevşehir'de düzenlenen toplantıda tartışıldı. Burada konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepoku, "Bir çok sorunla boğuşan Türk çiftçisi maalesef teknolojiyi AB ülkelerinin 30 yıl gerisinden takip ediyor" dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Nevşehir Ziraat Odası tarafından tarımsal sulama enerji abonesi çiftçilerin sorunları için düzenlenen toplantı Nevşehir Turizm Anadolu Otelcilik Uygulama Oteli'nde yapıldı. Toplantıya Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepoku, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Konya, Karaman ve Kırşehir Ziraat Odası Başkanları ile Tarımsal Sulama Kooperatifi Başkanları ile MEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Erduran, Müşteri Hizmetleri Müdürü Muammer Öztürk katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, bölge çiftçilerinin MEDAŞ'tan kullanacakları 2010 yılı elektrik bedellerinin ödenmesi, çiftçilerin MEDAŞ'a olan birikmiş elektrik borçları nedeniyle başlatılan icra işlemleri ve çiftçilerin elektrik kullanımında tasarruf sağlamaları için eğitim programlarının düzenlenmesi konusunda çözüm önerileri aramak amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi. Tunç, "Çiftçiler olarak bizim amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemek. Sorunlarımızı bu toplantılarla ortaya koyarak çözüm önerileri arayacağız" dedi.
Daha sonra oluşturulan divanda söz alan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepoku ise, "Zaman zaman enerji konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıları bölgesel olarak tartışmak ve çözüm öneri aramak için bu gibi toplantıları düzenliyoruz. Bu yıl MEDAŞ tarımsal sulama için peşin ödeme sistemini devreye sokuyor. Bunla ilgili çiftçilerimizin tedirginlikleri var. Bunu hükümet kanadına taşıyarak çözüm önerileri arayacağız. Tarım sektöründe teknoloji konusunda maalesef Türkiye AB ülkelerini tam olarak yakalayabilmiş değil. Tabi son yıllarda ülkemiz ciddi kuraklıklar yaşadı ve çiftçilerimizin bunla birlikte büyük sıkıntıları var. Geçtiğimiz günlerde Fransa'da Fransa Ziraat Odaları Birliği ile toplantı yaptık. Burada gördük ki bu birliğin neredeyse bakanlık kadar bir bütçesi var. Bizde bunun için çaba gösteriyoruz ve yeni projeler üretiyoruz. Orada yaptığımız gezilerde gördük ki maalesef teknoloji konusunda biz 30 yıl geriden gidiyoruz. Teknolojiyi yakalamamız gerekiyor ancak vahşi sulama hep toprağımıza hem de bütçemize ciddi zararlar verdi. Üzülerek ifade ediyorum ki Türkiye tarımın bir haritası yok. Tarımın haritası olursa, bölgesel ürün desenini oluşturursak daha doğru tarım politikaları uygulanır bizlerde bu gibi toplantıları yapmayız. Türkiye'de şu anda en peşin vergiyi ödeyen kesim çiftçi. MEDAŞ bize enerjiyi satar peşin vergimizi alır, tohum, mazot alırken peşin vergimizi veririz. Ticaret yapan kişi ise aldığı ürünün KDV'sini verir satarken de bunu geri alır. Ama çiftçide bu durum böyle değil. Bu yumurtlayan tavuğu kesecek olursak MEDAŞ bu enerjiyi kime satar bilemiyorum. MEDAŞ artık enerji parasını peşin istiyor ancak ben ürettiğim ve devlete sattığım pancarımın parasını peşin almıyorum. O zaman devlette bana ürettiğim ürünün parasını peşin versin." diye konuştu.
Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Başkanı Şaban Güven'de, bölgede çiftçilerin aynı sorunlarla karşılaştıklarını ve bu sorunların çözümü için güç birliği yapılması gerektiğini vurguladı. MEDAŞ'ın 2010 yılı için tarımsal sulama bedellerini peşin istemesinden dolayı zor durumda olan çiftçilerin sorunlarını hükümete iletmek için Konya olarak geçtiğimiz günlerde çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Güven, "Konya ve Karaman çiftçileri olarak Mart ayında Ankara'ya gittik. Maliye ve Enerji bakanlarımız ile görüşmelerimiz oldu. Kime gittiysek, kimin kapısını çaldıysak hepsi bize çiftçinin haklı olduğunu ve bu şekilde çiftçinin bu şekilde üretim yapamayacağını belirtti. Ama bu güne kadarda sorunlarımız ile ilgili bir netice alamadık. Özellikle Maliye Bakanımız bu günkü enerji fiyatları ile çiftçinin üretim yapamayacağını vurguladı. Bizde kendisine bu sorunun çözümü için tarımsal sulama için yeni bir tarife belirlenmesini istedik. Aynı isteklerimizi Enerji Bakanımıza da ilettik. Ne yazık ki netice alamadık. Peşin ödeme konusunda sıkıntılarımızı kime ilettiysek hepsi topu birilerine attı" şeklinde konuştu.