Ban Ki-moon'dan insan haklarının korunması konusunda Kırgızistan'a uyarı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, insan hakları sorunları nedeniyle Kırgızistan'ı bir kez daha eleştirdi.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e resmi temaslarda bulunmak için gelen BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Kırgızistan Başbakanı Daniar Usenov ile görüştü. Görüşmede Orta Asya ülkelerindeki doğal kaynaklarının kullanımı, Sovyetler zamanında yer altına yer altına gömülen uranyum kalıntılarının işlenmesi ve Kırgızistan'daki medya özgürlüğünün desteklenmesi konularının ele alındığı bildirildi. Görüşmenin ardından ise Ban Ki-moon başkanlığındaki BM heyeti, Kırgızistan Tabii Kaynaklar Bakanlığının ülkenin doğal kaynaklarının durumu hakkında yaptığı sunuma katıldı.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon insan haklarının korunmasının önemine değindi. Ki-moon, "İnsan haklarının korunması Birleşmiş Milletler için temel prensiptir. Son yaşanan olaylar, özellikle son birkaç günde yaşananlar üzüntü verici. Konuşma özgürlüğü ve medya özgürlüğü dahil bütün insan haklarının mutlaka korunması gerektiğini tekrarlıyorum" dedi.

Son günlerde yaşanan olaylarda iki gazete Devlet Başkanı Bakiyev'i küçük düşürücü yayın yapmaktan dolayı kapatılırken, hükümeti eleştiren bazı internet sitelerinin erişimine yasaklama getirildi. Stan TV 'kopya yazılım' kullandığı gerekçesiyle kapatılırken, televizyon yetkilileri ise bunun doğru olmadığını kendi televizyonlarının hükümet karşıtı yayın nedeniyle kapatıldığını söylediler.

Daha sonra parlamentoyu ziyaret eden Ban Ki-moon burada milletvekillerine yaptığı konuşmada, insan haklarının ve medya özgürlüğünün korunması konularını yineledi.