Suudi Arabistan'da Türk Kültür Günleri düzenleniyor
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da iki gün önce Kral Fahd Kültür Merkezi'nde Suudi Kültür ve Enformasyon Bakan Yardımcısı Prens Türkî Bin Sultan Bin
Etkinlikler çerçevesinde Riyad'da Prof. Dr. Mehmet Akkuş'un "Arap Edebiyatının Türk Edebiyatına Etkisi" konulu bir konuşma yaptı. Etkinlik çerçevesinde Prof. Dr. Mustafa Güler "Osmanlı Devletinin Hacılara ve Hac Yoluna Yaptığı Bazı Hizmetler" başlığı altında bir konuşma yaparken, Prof. Dr. Mehmet Canatar da "Osmanlı Arşiv Kaynaklarında Arap Yarımadasının Kültür Tarihi Açısından Önemi" konusunun işlendiği bir konuşma yaptı.
Riyad'da yapılan etkinliklerde ayrıca Türk yemeklerinden ve müziğinden örnekler sergilenirken; gümüş, Zonguldak bastonu, Kütahya çinisi, sedef işleri, ebru gibi sanatlar da ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Etkinlik kapsamında ayrıca Orhan Durgut'un İstanbul Camileri adlı fotoğraf sergisi ve Mustafa Aksay'ın Mimar Sinan Eserleri sergisi düzenlendi.
Türk Kültür Günleri Suudililerin yanı sıra burada yaşayan Türkler ve yabancılar tarafından da ilgi ile izlendi. Açılışı yapan Kültür ve Enformasyon Bakan Yardımcısı Prens Prens Türkî ile Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün, etkinlikte yer alan stantları tek tek gezdi. Ayrıca Büyükelçi, Suudi Prense bazı fotoğraflar ve el sanatları hakkında bilgi verdi.
Gezi sırasında kısa bir açıklama yapan Kültür Bakan Yardımcısı, "Bu faaliyetler, iki ülke arasındaki yakın işbirliği ve dayanışmayı göstermektedir. Bu tür faaliyetleri iki ülke yetkilileri tarafından desteklenmekte ve teşvik edilmektedir. Bu tür kültürel faaliyetler iki ülke halkını birbirine daha çok yakınlaşmasına yardımcı olacaktır, bu tür faaliyetlere devam edeceğiz." dedi.
Açıklamanın ardından Büyükelçi ile Prens Türkî, birbirlerine hediye takdim ettiler.
Büyükelçi Gün de etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada "Türkiye, gerek tarihi gerekse coğrafi konumu dolayısıyla çevre ülkelerle her zaman kültürel bir etkileşim içinde olmuştur. Bu bağlamda Ortadoğu'daki ülkeler ile ilişkisi her zaman müstesna bir yer teşkil ede gelmiştir." ifadelerini kullandı.
Bu çerçevede Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin özel bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Büyükelçi Gün, "Bu ilişkilerin artan bir ivme ile gelişmekte olduğunu memnuniyetle gözlemliyor, bunu sürdürmek için gayret sarf ediyoruz." dedi.
Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakan Vekili Abdurrahman Hazza da konuşmasında iki ülke arasındaki derin ve köklü ilişkilere dikkat çekti. Hazza, "İkinci ülkeniz Suudi Arabistan'a hoş geldiniz. Türkiye Cumhuriyeti ile Suudi Arabistan arasındaki güçlü siyasi, iktisadi, kültürel ve sosyal ilişkilerden söz etmeye gerek yok. Suudi Arabistan'da Türk Kültür Günlerinin olması demek, iki ülke arasındaki güçlü ve sağlam ilişkilerin bir göstergesidir." dedi.
Etkinlikleri izlemek için gelen Abdullah Al-Şammariy de Cihan'a yaptığı açıklamada "Önce Türkçe konuşalım; ben çok heyecanlıyım, çok mutluyum tabii ki. Gerçekten hayal gibi, on sene önce bunu hiç hayal etmemiştim. Maalesef önce ilişkilerimiz çok soğuktu. Ama şimdi maşallah çok gelişme var." dedi. Arapça olarak devam ettiği açıklamasında çok memnun olduğunu ve gurur duyduğunu ifade eden Şammariy, Türkiye'de bulunduğu dönemde Türkçeyi öğrendiğini ve bu tür faaliyetlerde duygularının normal bir Suudiliden farklı olduğunu ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül ise "Suudi Arabistan Kültür Günleri 2007 yılında Türkiye'de yapıldı. 2008 yılında başında Jenadriya Festivaline katıldık. Suudi Arabistan'ın Milli Festivali sayılan bu organizasyonda Türkiye onur konuğu olarak katıldı ve burada kültürümüzü tanıtma imkanı bulduk. Kültürel ilişkiler anlamında güzel bir başlangıç oldu. Bu tür faaliyetler iki ülke arasında ki ilişkileri geliştirme açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz." dedi.
Büyükelçi Gün ise etkinliğin ne kadar etkili olduğunu programın sonunda "Kendimizi Türkiye'de hissettik." diyerek ortaya koydu.