Erzurum EBK, günlük canlı hayvan kesimini yüzde 100 artırdı

Hükümetin Et ve Balık Kurumu (EBK)'na et ve canlı hayvan ithal izni vermesiyle birlikte, Erzurum EBK Kombinası'nın günlük kesim kapasitesinin yüzde 10

Hükümetin Et ve Balık Kurumu (EBK)'na et ve canlı hayvan ithal izni vermesiyle birlikte, Erzurum EBK Kombinası'nın günlük kesim kapasitesinin yüzde 100 artırıldığı bildirildi.

EBK Erzurum Et Kombina mezbahanesinin, geçen haftaya göre son iki günde canlı büyükbaş hayvan kesim kapasitesini 50'den 100'e çıkarttığı bildirildi. Son günlerde et fiyatları üzerinde oluşan spekülasyon ve bilgi kirliliği üzerine EBK, bağlı kombina müdürlerine açıklama yapma yasağı getirdi.

Erzurum EBK Kombine Müdürlüğü yetkilileri, hükümetin et ithaline izin vermesiyle birlikte, üreticilerin, canlı hayvanlarını kestirmek için sıraya girdiğini açıkladı.

İthal et kararının açıklanmasıyla birlikte spekülatörlerin şaşkınlık yaşadığını ileri süren aynı yetkililer, "EBK'nın et ve canlı hayvan ithali, gerçek besicileri mağdur etmeyecek. Çünkü EBK satın aldığı hayvanların ücretinin yüzde 10'unu peşin, geriye kalan kısmını ise 30 gün içerisinde ödüyordu. Spekülatörler ise besiciden hayvanını çok yüksek rakamla alıyor, ancak parasını dolandırıyordu. Bu da üreticilerin mağdur olmasına, hatta zarar etmesine neden oluyordu. Et ithaliyle birlikte kombinede son iki gün içerisinde 200 büyükbaş hayvan kesimi gerçekleştirdik. Önceden bu rakam 40 ile 50 arasında değişiyordu." dedi.

Erzurum merkeze bağlı Dereboğazı köyünden 32 büyükbaş hayvanını EBK'ya kestirmek için getiren Vedat Çavuşoğlu, EBK'nın besiciyi ekonomik olarak mağdur etmediğini söyledi. Çavuşoğlu, özel sektör yerine EBK'yı tercih etmesinin temelinde, parasının besiciler için güven kapısı olduğunu ifade etti.

Serbest piyasada dolandırıcılar bulunduğunu iddia eden Çavuşoğlu, "Beslediğim hayvanları gönül huzuru içinde EBK'ya satıyorum. Devletin paramın üzerine yatmayacağını biliyorum. Özel sektörde çok kişinin, sattığı hayvanın parasını alamadığını, dolandırıldığını biliyorum." diye konuştu.