Afrika ülkeleri, tarımda teknolojisi için Hindistan'a bel bağladı (Haber-İnceleme)

Dünyanın en fakir bölgesi olarak bilinen kara kıta Afrika, tarımda bir devrim yaşamak için Hindistan'ın tarımda kullandığı teknolojileri Afrika'ya get

Dünyanın en fakir bölgesi olarak bilinen kara kıta Afrika, tarımda bir devrim yaşamak için Hindistan'ın tarımda kullandığı teknolojileri Afrika'ya getirip uygulamasını bekliyor.

Hindistan Sanayi Ticaret Odaları Birliği ve Hint hükümeti geçtiğimiz Mart ayı sonunda Hindistan'da tarımın en ileri şehirlerinden olan Patiala'da, Afrika ülkelerinden tarım bakanları ve büyükelçilerini Hindistan-Afrika Tarım Ortaklığı zirvesinde ağırladı. Afrika'nın önde gelen tarım ülkelerinden Etiyopya, Tanzanya, Uganda, Zambiya ve Mozambik gibi ülkelerin tarım bakanları ve büyükelçilerinin katıldığı toplantıların ana maddesi Afrika'nın Hindistan'dan tarım teknolojisi talebi oldu.

Dünyanın beşte bir toprağına sahip olan Afrika'da 54 ülkede 1 milyar insan yaşıyor. Dünya organik tarımının sadece yüzde 3'ü (900 bin hektar) Afrika'da bulunuyor.

Hindistan Dışişleri Müsteşarı Gurjit Singh şu an 350 Hintlinin alt Sahara bölgelerinde gıda işleme ve tarım sahalarında faaliyet yapmak için eğitim gördüğünü açıkladı. Hindistan ve Afrika ülkeleri arasında sadece 5.2 milyar dolar olan ticaret hacmi 2002 yılında 45 milyar dolara yükselirken, bu rakamın 2012 yılında 55 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Tarımla alakalı ticaret ise bu ticaret hacminin içinde 15 milyar dolarlık yer tutuyor.

Patiala'daki toplantıya katılan Afrika ülkeleri bakanları ise Afrika'nın 2015 yılında tahıl ve tohum üretiminde kendi kendine yetmeyi planlıyor. Bu planın en önemli ayağını ise Hindistan'dan ithal edilecek tarım teknolojileri oluşturuyor. Malawi Tarım ve Gıda Güvenliği Bakan Yardımcısı Margaret Mauwa, Afrika ülkelerinin gelecek 5 yıl içerisinde kendi kendini idare edebilir konuma gelmeleri gerektiğini söylüyor. 53 Afrika ülkesinin bir araya geldiği Afrika Birliği'ne de başkanlık eden Mauwa, bu süreçte kendilerini küresel ısınma, yanlış tohum, gübre ve kimyasal kullanımı gibi tehlikelerin tehdit ettiğinin de altını çiziyor.

Afrika toplam tarım yapılabilen arazisinin ancak yüzde 6'sını bilinçli modern tarımla tanıştırabildi. Tamamen tarıma dayalı ülkelerin de bulunduğu Afrika'da hemen hemen bütün tarım sahaları sadece yağmura dayalı üretim yapabiliyor.

Hindistan'ın Dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Praneet Kaur, Afrika'nın Hindistan tarım sektörü için açılmamış bir musluk olduğunu dile getiriyor. Hindistan-Afrika Tarım Ortaklığı zirvesinde konuşan Kaur, son yıllarda büyük atağa kalkan Hintli tarım sektörü yatırımcıları için Afrika'da keşfedilmeyi bekleyen fırsatların olduğuna değindi.

80 HİNTLİ ŞİRKET AFRİKA'YI KEŞFEDİYOR

Doğu Afrika ülkeleri devlet kaynaklarına göre hali hazırda 80 Hintli şirket çoğunluğu Etiyopya, Madagaskar, Senegal v e Mozambik'te tarım arazileri satın alma olmak üzere 2.6 milyar dolar yatırım yaptı. Arazilerin büyük kısmı Etiyopya'da Oromia, Addis Abada'da, Sudan'da Port Sudan, Hartum ve Suwakin ve Kenya'da Nairobi bölgelerinden alındı. Hintli firmalar buralarda ürettikleri tarımsal ürünleri yine Hindistan pazarına sürüyor.

Afrika'da yatırım yapan bazı Hintli şirketler ve yatırım alanları ise şu şekilde: Kalküta merkezli Kankaria Group tarım ve tekstil, Kommuri Agrotech çiçekçilik ve bahçecilik, Surya Electrical elektrik, Karuturi Agro Processing tarım, AVR Engineering inşaat, Nelvo International madencilik, Allied Chemicals kimya sanayi, BP Jewellery mücevherat madencilik ve KSR Earthmovers inşaat sahalarında yatırımlarda bulunuyor.

Hintli firmaların tarım ürünlerini yetiştirmede Afrika ülkelerine akın etmelerinin en büyük nedenlerinin başında Hindistan'da tarım ürünlerinde yüzde 20'lere varan enflasyon olarak gösteriliyor. Özellikle 2008 sonrası yaşanan son 40 yılın en kurak Muson mevsimi sonrası Hindistan'da gıda fiyatları hızlı şekilde yükseldi. Hintli uzmanlar Afrika'nın Hindistan için bir çekim bölgesi olmasını gayet doğal karşılıyor. Önde gelen Mali Müşavir ve vergi danışmanı Dileep Choksi Hintli firmaların Afrika'ya yönelmesinde diğer önemli bir etkenin Afrika ülkelerinin çok düşük fiyata verdikleri tarım arazilerinin olduğunun altını çiziyor. Hindistan'da yükselen masraflar ve vergilerin yanı sıra enflasyonunda yükselmesiyle gıda fiyatlarının artmasının yatırımcıyı arayışa sürüklediğini belirten Choksi, Afrika'daki ucuz ve verimli arazinin Hintli yatırımcı için büyük avantaj olduğunu ve Afrika'dan gelen tarım ürünlerinin Hint iç pazarında ciddi rahatlama yaratmasını beklediklerini sözlerine ekliyor.

Hindistan'da orta çaplı çiftçiler büyüyebilmek için yeterli krediyi devletten alamazken, Hint iç pazarında talep her geçen gün artıyor. Arz yeteri kadar olmayınca da gıda fiyatları hızlı şekilde yükseliyor. Nilgiri Dairy Farm mandıraları yöneticisi JM Trivedi, Hindistan'da tarım sahasında ayakta kalabilmenin ancak büyük sermaye ve bir sahada markalaşmakla mümkün olabileceğini söylüyor. Bir diğer büyük mandıra ve tarım şirketi olan KKR yöneticisi Sanjay Nayyar da devletten kredi almanın çok uzun prosedürlerle zaman aldığını belirtiyor. Nayyar piyasada ayakta kalmanın en kolay yolunun markalaşarak büyük sermaye ile büyük çapta üretimle olabileceğinin altını çiziyor. KKR yakın zaman önce Çin'de mandıra üretimi üzerine 150 milyon dolarlık yatırım yaptı. Hindistan'da gıda sektöründeki bazı firmalar ayakta kalabilmek için şirket evliliklerine de gidebiliyor. Bunun bir örneği Baroda merkezli Vigo Biotech mandıra şirketinin Arvind Lalbhai Group altındaki Anil Products mandıra şirketi tarafından alınması. Bu birleşme ile bin inek kapasiteli Anil Products 5 bin inekli süt üretimi kapasitesine ulaştı.

Hindistan'daki tarım piyasalarındaki hareketlilik dev bir iç pazara sahip olan ülkede devam edeceğe benziyor. Her geçen gün artan pazar talebine karşılık ucuz üretim yolları arayan yatırımcı şirketler için özellikle Afrika ülkeleri ve Çin gibi ucuz iş ve toprak sağlayan ülkeler çekici yatırım sahaları olmaya devam edecek.