Türkmenistan'da nefes kesen askeri tatbikat

Türkmenistan'da düzenlen askeri tatbikat, nefes kesti. Başkent Aşkabat'a 80 kilometre mesafedeki Kelete ilçesinde düzenlenen "Kalkan-2010" isimli as

Türkmenistan'da düzenlen askeri tatbikat, nefes kesti. Başkent Aşkabat'a 80 kilometre mesafedeki Kelete ilçesinde düzenlenen "Kalkan-2010" isimli askeri tatbikatı Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da izledi. Tatbikata, Aşkabat'taki yabancı misyon şeflerinin yanı sıra elçiliklerin askeri ataşeleri ve çok sayıda yabancı gazeteci ilgi gösterdi.

Türkmen lider Berdimuhamedov, Köpetdağ yamaçlarında yapılan tatbikat alanına helikopterle geldi. Berdimuhamedov, tatbikatın başarılı geçmesi için imamın duasına eşlik etti. Türkmen lider duadan sonra kendisi ve yardımcıları için ayrılan yere geçerek, Savunma Bakanı Yaylım Berdiyev ile birlikte tatbikatı izledi.

Tatbikat, Türkmen Güvenlik Kuvvetleri'nin ülke sınırını yasadışı yollarla girmek isteyen yabancı güçlere karşı savunmak amacıyla hazırladıkları operasyonla başladı. Türkmen askerleri karadan ve havadan bütün askeri silahları kullanılarak, düşman kuvvetlerine karşı mücadele etti. Toplam bin 500 askeri personelin katıldığı tatbikatta, her türlü kısa ve uzun menzilli silahlar kullanıldı.

Hava Kuvvetleri'ne ait Rus yapımı uçaklar ve helikopterler, havada manevralar yaparak daha önceden belirlenen hedefleri vurdu. Ayrıca, tatbikat sırasında yeni askeri silahlar ve su altından geçen çeşitli tanklar gösterildi.

Tatbikatı izleyenler, askeri unsurların kıvrak manevraları karşısında zaman zaman heyecanlanarak onlara alkışlarıyla tezahüratta bulundular.

Berdimuhamedov, tatbikat alanından ayrılmadan önce 150 metrelik atış yaptı. Türkmen lider bütün hedefleri vurdu.

Tarafsız ülke statüsünde olan Türkmenistan, bölgede oluşturulan hiç bir uluslararası askeri gücün üyesi değil. Türkmenistan Güvenlik Kuvvetleri, herhangi bir ülkeden gelebilecek tehditlere ve terörist saldırılara karşı geliştiriyor. Geçen yılın başında Türkmenistan sadece savunma amaçlı askeri güç bulunduracağı yönünde yeni bir askeri doktrin kabul etmişti.