Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, bozulan ilişkileri düzeltmek için Çin'de

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, son dönemde bozulan ikili ilişkileri onarmak için Çin'e geldi.

Üç gün sürecek resmi ziyaretinde Sarkozy ve eşi

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, son dönemde bozulan ikili ilişkileri onarmak için Çin'e geldi.

Üç gün sürecek resmi ziyaretinde Sarkozy ve eşi Carla Bruni-Sarkozy ilk olarak eski imparatorluk başkenti Xi'an'ı ziyaret etti. Sarkozy, M.Ö. 200 yıllarında ülkeyi yöneten Çin imparatoru Çin Şıhuan'ın (Qin Shihuang) mozolesini ve buradaki meşhur Toprak Askerler müzesini gezdi.

Sarkozy daha sonra Pekin'e geldi ve burada Çin Devlet Başkanı Hu Cintao (Hu Jintao) tarafından askeri törenle karşılandı. İkili görüşmelerde nükleer enerji, havacılık ve çevre konularının yanı sıra İran'a yaptırımlar ele alındı. Görüşmelerde iki lider, global para sistemi ile ilgili birlikte çalışacaklarını açıkladı. Görüşmenin ardından iki lider, soruların kabul edilmediği bir basın toplantısı düzenlendi. Sarkozy burada yatığı konuşmada, İran'a yaptırımların yaklaştığını söyledi.

Sarkozy, ziyaretinden önce Çin'in resmi Xinhua ajansına yaptığı açıklamada, geniş kapsamlı ve stratejik olarak nitelediği ikili ilişkileri yükseltmek istediğini ifade etti. Ziyaretin önceliğini ise 2008'deki Tibet olayları ve Dalay Lama'nın Paris'e yaptığı ziyaret sonrası gerginleşen ilişkilerin onarılması oluşturuyor. Sarkozy, 2008'de Tibet'teki ayaklanmaya Çin'in müdahalesiyle ilgili olarak, "Çin'in, Tibet'e yaptığı baskından şoke oldum'' demiş ve bu açıklama ikili ilişkileri yaralamıştı. Öte yandan, 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları meşalesinin Paris'ten geçişi sırasında düzenlenen protesto gösterilerine Çin yönetimi sert tepki göstermişti.

Çok sayıda Bakanın kendisine eşlik ettiği Sarkozy, Pekin'de Çin Halk Meclisi Başkanı Vu Banguo (Wu Bangguo), Başbakan Vın Ciabav (Wen Jiabao) ile görüşecek. Sarkozy, Cuma günü Çin'in Şanghay şehrinde düzenlenen 2010 Dünya Fuarı'nın (2010 Expo) açılışına katılacak. Sarkozy ayrıca burada mimar Jacques Ferrier ve aktör Alain Delon'un eseri olan Fransız pavyonunun açılışını yapacak.